x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela: Reluarea discuţiilor mediate de Norvegia, săptămâna viitoare

Venezuela: Reluarea discuţiilor mediate de Norvegia, săptămâna viitoare

26 Mai 2019   •   12:00
Venezuela: Reluarea discuţiilor mediate de Norvegia, săptămâna viitoare

Norvegia a anunţat sâmbătă revenirea săptămâna viitoare la Oslo a reprezentanţilor guvernului condus de Nicolas Maduro şi ai opoziţiei venezuelene în cadrul procesului de mediere întreprins de regatul scandinav în vederea reglementării crizei politice din Venezuela, relatează AFP.

"Reprezentanţii principalilor actori politici din Venezuela au decis să revină la Oslo săptămâna viitoare pentru a continua procesul (de mediere) iniţiat de Norvegia", a declarat sâmbătă seară într-un comunicat Ministerul norvegian de Externe.

"Ne reafirmăm angajamentul că vom continua să susţinem căutarea unei soluţii negociate între părţile din Venezuela", a adăugat ministerul.

Norvegia "salută părţile pentru eforturile lor şi apreciază dispoziţia lor" de a căuta o ieşire din criză, a comentat şefa diplomaţiei de la Oslo, Ine Eriksen Soreide, citată în comunicat.

În timp ce Venezuela se confruntă cu cea mai gravă criză social-economică din istoria sa recentă, guvernul lui Nicolas Maduro şi opoziţia reunită în spatele lui Juan Guaido au acceptat medierea Norvegiei şi delegaţi ai celor două părţi s-au aflat cel puţin o dată la Olso, în mai.

Juan Guaido neagă însă că este vorba despre negocieri sau că delegaţi ai celor două tabere s-au întâlnit faţă în faţă, de teama de a nu diviza trupele ostile oricărui dialog cu guvernul. Norvegia nu mai vorbeşte nici ea despre dialog sau negocieri şi nu oferă niciun detaliu în legătură cu aceste "contacte preliminare", după cum le-a calificat.

Pentru Juan Guaido şi partizanii săi, Nicolas Maduro este un "dictator", "un "uzurpator" care se menţine la putere în urma unor alegerile prezidenţiale "frauduloase" organizate anul trecut. La rândul său, preşedintele socialist consideră că adversarii săi sunt pucişti" sprijiniţi de "imperiul nord-american" pe care îl detestă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: venezuela