x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victimele violențelor domestice din Rusia, obligate să plătească amenzile agresorilor

Victimele violențelor domestice din Rusia, obligate să plătească amenzile agresorilor

19 Dec 2017   •   12:55
Victimele violențelor domestice din Rusia, obligate să plătească amenzile agresorilor

Femeile din Rusia, care sunt victime ale violenței domestice, sunt forțate să plătească amenzile înmânate agresorilor, potrivit afirmațiilor femeilor care au ieșit să protesteze față de această lege din Rusia, scrie The Guardian.

Unele amendamente controversate ale legilor din Rusia, adoptate în februarie, dezincriminează unele forme de violență domestică. Astfel, violențele împotriva soțiilor sau copiilor care au ca rezultat vânătăi sau sângerări, însă nu implică oase rupte, se pedepsesc cu până la 15 zile de închisoare și o amendă de 380 de lire, dacă se întâmplă doar o dată pe an. În trecut, aceste violențe erau pedepsite cu închisoarea de până la doi ani.

Directoarea Centrului Anna, un ONG care oferă sprijin pentru victimele abuzului domestic, Marina Pisklakova-Parker, a spus pentru The Guardian că femeile „trebuie să plătească amenzile agresorilor, dacă aceștia nu le plătesc”.

Pisklakova-Parker a spus că aceasta a lucrat cu o femeie care a fost chemată la tribunal ”pentru a plăti amenda soțului ei care o abuza, pentru că fondurile proveneau dintr-un cont bancar comun”.

Aceasta a mai spus că femeile care sunt victime ale violențelor domestice trec prin perioade din ce în ce mai grele, de când aceste amendamente au trecut, iar amenințarea că aceste amenzi pot fi plătite de ele le împiedică să caute ajutor sau să meargă la poliție pentru a vorbi despre abuzurile la care sunt supuse.

”Statisticile oficiale vor demonstra o scădere a cazurilor, anul viitor, dar asta nu se întâmplă pentru că au fost făcute multe în acest sens”, a spus Pisklakova-Parker. ”De fapt, asta se întâmplă pentru că mai puține cazuri sunt anchetate. Amendamentele au trimis către femei mesajul că nu are rost să caute ajutor, iar pentru agresori mesajul că este bine ceea ce fac”.

Potrivit site-ului domesticviolence.ro, peste 16 milioane de femei sunt victime ale abuzurilor domestice în fiecare an, în Rusia, însă doar 10% dintre acestea merg la poliție.

Ministerul de Interne a estimat că violența domestică omoară în jur de 14,000 de femei în fiecare an, ceea ce se echivalează cu o moarte la fiecare 40 de minute.

Cei care sprijină amendamentele adoptate de Rusia, susțin că acestea sunt făcute pentru a proteja tradițiile Rusiei și pentru a promova familia ca fiind o instituție sacră.

 

×