x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Cel puţin două persoane au fost ucise şi câteva rănite într-o serie de atacuri palestiniene în Israel

VIDEO - Cel puţin două persoane au fost ucise şi câteva rănite într-o serie de atacuri palestiniene în Israel

13 Oct 2015   •   14:22
VIDEO - Cel puţin două persoane au fost ucise şi câteva rănite într-o serie de atacuri palestiniene în Israel

Cel puţin două persoane au fost ucise şi câteva rănite într-o serie de atacuri comise de palestinieni înarmaţi, marţi, la Ierusalim şi într-o suburbie a oraşului Tel Aviv, într-o 'Zi a furiei' declarată de grupări palestiniene, a anunţat poliţia, potrivit Reuters.

Doi palestinieni au împuşcat şi au înjunghiat pasageri într-un autobuz din Ierusalim, omorându-l pe unul dintre aceştia şi rănind cinci, au anunţat media israeliene, în timp ce Israelul şi teritoriile palestiniene se confruntă cu cea mai gravă perioadă de revoltă din ultimii ani. Unul dintre atacatori a fost ucis, iar celălalt a fost reţinut.

Câteva minute mai târziu, un alt palestinian a intrat în forţă cu maşina într-o staţie de autobuz, în centrul Ierusalimului, apoi a coborât şi a început să-i atace pe trecători cu cuţitul, omorând cel puţin unul dintre aceştia şi rănind alţi câţiva, a anunţat poliţia. Atacatorul a fost 'neutralizat', au adăugat ofiţeri de poliţie, fără a da detalii.

În cursul dimineţii, un alt palestinian a înjunghiat şi a rănit uşor un israelian pe o stradă comercială din Raanana, la nord de Tel Aviv, au anunţat oficiali şi martori. Într-o înregistrare video făcută de un amator şi difuzată de poliţie apar câţiva bărbaţi care îl lovesc pe presupusul atacator în timp ce acesta se afla întins pe jos. Potrivit serviciului de ambulanţă, palestinianul a fost grav rănit. La o oră de la acest incident, un alt palestinian a atacat din nou la Raanana, rănind cu cuţitul patru persoane, au anunţat poliţia şi surse media.

Cel puţin şase israelieni şi 27 de palestinieni, între care nouă presupuşi atacatori şi opt copii, au murit în aproape două săptămâni de atacuri de stradă şi în operaţiuni ale forţelor de securitate.

Violenţele au fost declanşate în parte de nemulţumirea musulmanilor faţă de vizitele evreilor, din ce în ce mai numeroase, la moscheea al-Aqsa, al treilea loc sfânt al musulmanilor, din Ierusalim.

Principalele facţiuni palestiniene, între care mişcarea Fatah susţinută de occidentali şi gruparea militantă Hamas, au declarat marţi o 'Zi a Furiei' în Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est. Liderii comunităţii arabe din Israel au cerut de asemenea încetarea activităţii comerciale în oraşe şi sate.

Atacurile cu armă albă comise aproape zilnic au provocat speculaţii că palestinienii ar putea declanşa o nouă revoltă sau Intifada, fapt ce reflectă nemulţumirile unei noi generaţii în legătură cu eşecul liderilor săi în ceea ce priveşte crearea unui stat palestinian.

Atacuri la Ierusalim

×