x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Papa Francisc condamnă radicalizarea tinerilor care ucid în numele lui Dumezeu dar şi dispreşul faţă de femei

VIDEO - Papa Francisc condamnă radicalizarea tinerilor care ucid în numele lui Dumezeu dar şi dispreşul faţă de femei

26 Noi 2015   •   13:39
VIDEO - Papa Francisc condamnă radicalizarea tinerilor care ucid în numele lui Dumezeu dar şi dispreşul faţă de femei

Papa Francisc a condamnat cu tărie joi radicalizarea tinerilor care "s-au făcut extremişti" pentru a comite "atacuri barbare" nejustificate în numele lui Dumnezeu, cerând musulmanilor, protestanţilor şi catolicilor să reziste împreună.

"Credinţa noastră comună este că Dumnezeul pe care noi încercăm să-l slujim este un Dumnezeu al păcii! Numele Său sfânt nu ar trebui niciodată să fie folosit pentru a justifica ura şi violenţa", a subliniat suveranul pontif, citat de AFP.

În a doua zi a călătoriei sale în Africa, Jorge Bergoglio s-a adresat la Nunţiatura Apostolică (Ambasada Sfântului Scaun) din Nairobi reprezentanţilor bisericilor anglicane, luterane, metodiste, penticostale, precum şi reprezentanţilor islamului şi ai religiilor animiste. De asemenea, el a ţinut o slujbă în campusul Universităţii din Niarobi.

"Ştiu cum este să trăieşti cu amintirile lăsate de atacurile barbare de la centrul comercial Westgate Mall (Nairobi), de la Universitatea din Garissa (est) şi din Mandera (nord-est)", a spus papa făcând aluzie la o serie de atacuri ucigaşe comise în Kenya de somalezi islamişti shebab în ultimii doi ani.

"Prea des unii tineri se transformă în extremişti în numele religiei pentru a semăna discordie şi teamă şi chiar pentru a distruge structura societăţii noastre", a adăugat Francisc la două săptămâni după atacurile din Paris comise de tineri musulmani radicalizaţi.

Din acest motiv mai ales, "dialogul ecumenic şi interreligios nu este un lux, nu este opţional, ci este un lucru de care lumea noastră, rănită de conflicte, are tot mai multă nevoie" , a insistat papa, reafirmând angajamentul luat de Biserica Catolică la Conciliul Vatican II (1962-1965) pentru acest dialog.

Abdulghafur El-Busaiyn, preşedintele Consiliului Suprem al musulmanilor din Kenya (SUPKEM), a cerut ca musulmanii şi creştinii, "ca popor al unui singur Dumnezeu", să fie uniţi şi să-şi dea mâna pentru tot ceea ce este esenţial pentru umanitate, fără deosebire de loc, cultură, limbă, etnie, rasă, statut sau afinitate politică.

"Astăzi suntem prinşi de mirajul politicii fără principiu, al afacerilor fără morală, al averii fără muncă, al educaţiei fără caracter, al ştiinţei fără umanitate, al plăcerii fără conştiinţă, al religiei fără spiritualitate şi al competenţelor fără răspundere profesională. Cu siguranţă nu putem continua în această direcţie", a declarat Abdulghafur El-Busaidy, care îi reprezintă pe cei 30% de musulmani din Kenya.

Arhiepiscopul anglican Eliud Wabukala a condamnat "colonialismul ideologic al unor stiluri de viaţă laice" importate din Occident şi a denunţat slăbirea legăturii sociale care afectează coexistenţa paşnică între religii: "În trecutul recent am asistat la activităţi sporite de terorism şi radicalism, care ameninţă coexistenţa paşnică şi integrarea între credinţă şi comunităţi în Kenya".

Papa la Nairobi


Papa Francisc efectuează primul său turneu în Africa, ce include vizite în Kenya, Uganda şi Republica Centrafricană, trei ţări afectate de violenţe interreligioase.

În faţa sutelor de mii de kenyeni adunaţi la slujba pe care a oficiat-o la Nairobi, Francisc a denunţat, de asemenea, atitudinile care tind să 'încurajeze aroganţa bărbaţilor şi dispreţul faţă de femei", lansând un apel la apărarea familiei şi protejarea "nevinovaţilor nenăscuţi încă".

Papa, care a prezidat recent la Roma un sinod asupra familiei la care episcopii africani au reproşat occidentalilor presupusa lor toleranţă şi abandonarea valorilor tradiţionale creştine, a salutat faptul că "societatea kenyană a fost mult timp binecuvântată de o solidă viaţă de familie", declarându-şi "respectul profund pentru înţelepciunea persoanelor în vârstă".

"Sănătatea oricărei societăţi depinde întotdeauna de starea de sănătate a familiilor. Credinţa în Cuvântul lui Dumnezeu ne cheamă să sprijinim familiile în misiunea lor în interiorul societăţii, primindu-i pe copii ca pe o binecuvântare pentru lumea noastră", a spus papa în predica sa, în faţa mulţimii entuziaste, în pofida vremii ploioase. El a vorbit în italiană şi aceste cuvinte au fost traduse în limba engleză.


×
Subiecte în articol: papa francisc papa francisc in africa