x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Spectaculoasă prăbuşire a unui pod natural al gheţarului Perito Moreno din Patagonia argentiniană

VIDEO - Spectaculoasă prăbuşire a unui pod natural al gheţarului Perito Moreno din Patagonia argentiniană

10 Mar 2016   •   21:52
VIDEO - Spectaculoasă prăbuşire a unui pod natural al gheţarului Perito Moreno din Patagonia argentiniană

Un mare număr de turişti şi jurnalişti au asistat joi la spectaculoasa prăbuşire a unui pod de gheaţă format în mod natural la o extremitate a gheţarului argentinian Perito Moreno din Patagonia, fenomen înregistrat ciclic, la mai mulţi ani, şi care avusese loc ultima dată în 2012, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Podul a apărut din cauză că apa Lacului Argentin a săpat un tunel printr-o extremitate a gheţarului, situat în Parcul Naţional Los Glaciares, din provincia Santa Cruz. Parcul are o suprafaţă de 600.000 de hectare, este înscris pe de UNESCO Lista Patrimoniului Mondial şi este vizitat anual de aproximativ 700.000 de persoane.

Ruperea podului de gheaţă nu are legătură cu schimbările climatice, fiind produsă de presiunea exercitată de apa lacului asupra digului pe care Perito Moreno, cunoscut şi drept ''uriaşul alb'', îl formează pe malul stâncos. Iniţial, apar mici fisuri, care, în timp, duc la ruperea podului de gheaţă în fragmente gigantice care cad, cu un zgomot foarte puternic, în apa lacului.

Fenomenul are loc, în general, în această perioadă a anului, care corespunde sfârşitului verii australe, dar au fost şi ani în care care a avut loc în iulie, adică în timpul iernii din Argentina. S-a produs de 20 de ori în secolul trecut, ultima dată în 1998, şi apoi abia peste 16 ani, în 2004. După aceea, a putut fi admirat în 2008 şi în 2012, când prăbuşirea a fost noaptea şi nu a mai putut fi filmată.

Perito Moreno se găseşte în Cordiliera Andină, are o suprafaţă de circa 200 de kilometri pătraţi şi este unul dintre puţinii gheţari din lume care nu numai că nu se topeşte, ci, dimpotrivă este într-un proces de extindere. Gheţarul are o înălţime de 60 de metri, echivalentul unei clădiri de 20 de etaje, iar întinderea lui este comparabilă cu aceea a oraşului Buenos Aires. A fost botezat în onoarea exploratorului Francisco Moreno (1852-1919). AGERPRES

 

×