x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viena şi Zürich, oraşele în care se trăieşte cel mai bine

Viena şi Zürich, oraşele în care se trăieşte cel mai bine

de Carmen Plesa    |    29 Noi 2011   •   21:00

Viena, capitala Austriei, e orasul din lume in care se traieste cel mai bine. Cel putin potrivit ultimului studiu al companiei Mercier, privind calitatea vietii in marile orase ale lumii. Viena castiga pentru al treilea an la rand acest titlu. Cercetatorii au tint cont, in clasificarile pe care le-au facut, de factori precum infractionalitatea, calitatea hranei si clima.

Printre cei mai fericiti locuitori ai planetei sunt si locuitorii orasului elvetian Zürich, clasat al doilea in topul oraselor in care se traieste cel mai bine. Nici in Germania nu e deloc rau sa locuiesti, potrivit aceluiasi top, in care München s-a clasat pe locul 4, Düsseldorf pe 5, iar Frankfurt pe 7. In primele cinci locuri ale acestui top s-a strecurat un singur oras din afara Europei: Auckland (Noua Zeelanda). Nu toate metro­po­lele europene au evoluat insa, comparativ cu anul precedent. Au pierdut foarte mult in ceea ce priveste calitatea vietii marile orase spaniole (in Regatul Iberic somajul afecteaza aproape un sfert din populatie), dar si cele italiene sau grecesti. Incan­ta­torul Paris – cel putin in ochii tu­ristilor – nu a reusit sa urce mai sus de locul 30, iar Londra se afla pe locul 38. Stau mai bine insa decat New York, pentru ca metropola america­na abia a prins pozitia 47.

Cei care vor sa traiasca in siguranta pot alege dintre cele mai sigure orase europene. Topul este condus de Luxembourg, urmat pe locul doi, cu acelasi punctaj, de trei orase: Berna, Helsinki si Zü­rich. Este prima data, dupa multi ani, in care Oslo, capitala Norvegiei, pier­de primul loc la aceasta categorie, ca urmare a atacurilor din aceasta vara, in urma carora au murit 77 de per­soane. Pentru cei care vor sa se mute in alta tara, ideal ar fi sa se indrepte catre Germa­nia sau Elvetia. Fiecare dintre aceste tari au cate trei orase in topul 10 al lo­curilor in care se traieste cel mai bine.

Cea mai nefericita destinatie ar fi Bagdadul, care se situeaza pe ultimul loc (221) in ceea ce priveste calitatea vietii si securitatea.

×
Subiecte în articol: externe