x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIRUSUL ZIKA. Spania: primul caz european de femeie gravidă contaminată într-o călătorie în America de Sud

VIRUSUL ZIKA. Spania: primul caz european de femeie gravidă contaminată într-o călătorie în America de Sud

04 Feb 2016   •   20:48
VIRUSUL ZIKA. Spania: primul caz european de femeie gravidă contaminată într-o călătorie în America de Sud

O femeie însărcinată care a revenit în Spania după o călătorie în Columbia este infectată cu virusul Zika, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii de la Madrid, transmit Reuters şi AFP, precizând că este vorba despre primul caz de acest gen semnalat până în prezent în Europa.

Diagnosticarea s-a făcut în Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei. Cu o sarcină de 12-13 săptămâni, femeia nu a fost internată, dar se află sub supraveghere medicală, precizează EFE.

Numele femeii gravide care a prezentat simptome ale contagierii la întoarcerea dintr-un voiaj în America de Sud se adaugă celor şapte de persoane care au ''importat'' virusul în Spania după o deplasare în această zonă geografică, a mai precizat ministerul.

''Situaţia nu este câtuşi de puţin alarmantă'', având în vedere că gripa provocată de acest virus are ''simptome foarte slabe'', a asigurat un consilier pe probleme de sănătate din Madrid.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a creat la 2 februarie o Unitate de Răspuns Global pentru coordonarea acţiunilor de combatere a propagării virusului Zika, suspectat de provocarea la nou-născuţi a unor malformaţii congenitale şi a unor afecţiuni neurologice grave. Măsura a fost luată după ce în ajun OMS a declarat că ''recenta creştere a numărului de cazuri de microcefalie şi de alte afecţiuni neurologice înregistrate în Brazilia, după o situaţie asemănătoare petrecută în Polinezia Franceză în 2014, reprezintă o urgenţă globală de sănătate publică''. Potrivit OMS, patru ţări - Brazilia, Franţa, SUA şi El Salvador - au furnizat informaţii în legătură cu o posibilă asociere a acestor probleme de sănătate cu virusul Zika, propagat prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Spania america de sus virusul zika