x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin, invitat "să participe activ" la Consiliul Europei

Vladimir Putin, invitat "să participe activ" la Consiliul Europei

20 Mar 2018   •   07:16
Vladimir Putin, invitat "să participe activ" la Consiliul Europei

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, l-a îndemnat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat deja la al patrulea mandat, "să participe activ" la această organizaţie, lipsită, din iunie 2017, de importanta contribuţie bugetară a Moscovei.

 

"Sper ca în anii care vor veni ai preşedinţiei voastre, ţara pe care o conduceti va participa activ la toate activităţile Consiliului Europei", a scris Jagland într-o scrisoare adresată liderului de la Kremlin pentru a-l "felicita cu ocazia realegerii", scrie agerpres

"Rusia este un membru important al organizaţiei noastre", a mai afirmat Jagland, subliniind că este de "datoria comună" a Moscovei şi Consiliului Europei "să acţioneze împreună" pentru respectarea drepturilor omului în spaţiul european. Relaţiile dintre Rusia şi Consiliu se deosebit de tensionate din aprilie 2014, după suspendarea dreptului de vot al parlamentarilor ruşi din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ca ripostă la anexarea Crimeii de către Moscova.

După acest vot, aleşii ruşi au părăsit adunarea, iar in iunie 2017, Moscova a decis să blocheze contribuţia lor anuală de 33 de milioane de euro la bugetul Consiliului Europei. O lovitură serioasă pentru instituţia de la Strasbourg, Rusia fiind unul din principalii şase finanţatori alături de Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Turcia.

Consiliul Europei reuneşte 47 de state. Principala sa misiune este apărarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, sprijinindu-se mai ales pe braţul său juridic, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). APCE nu dispune de putere legislativă, dar are ca misiune favorizarea dialogului, mai ales în materie de democraţie şi drepturi ale omului.

×