x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin nu mai merge în Franța

Vladimir Putin nu mai merge în Franța

12 Oct 2016   •   17:56
Vladimir Putin nu mai merge în Franța
Sursa foto: Yuri Kadobnov/AP

Președinția franceză a anunțat, ieri, că președintele rus, Vladimir Putin, își amână vizita la Paris, care ar fi trebuit să înceapă pe 19 octombrie. Anunțul vine după ce ambasadorul rus în Franța declarase că Putin ar fi vrut să ajungă la Paris săptămâna viitoare, pentru a aborda „probleme spinoase”. Între timp, relațiile dintre cele două țări se deteriorează din cauza crizei din Siria.

Oficialii francezi încearcă să găsească modalități de exercitare a noi presiuni asupra Rusiei, după ce Moscova a respins prin veto un proiect de rezoluție în privința Siriei, elaborat de Franța în Consiliul de Securitate al ONU, scrie Reuters. Furia în creștere a responsabililor francezi, provocată de evenimentele din cartierele controlate de rebeli la Alep - zone bombardate de regimul sirian sprijinit de Rusia -, i-a făcut pe aceștia să reconsidere dacă îl vor primi pe Putin la Paris, pe 19 octombrie. „Bineînțeles că încă mai vrea să vină la Paris", a declarat ambasadorul Rusiei în Franța, Aleksandr Orlov, la postul de radio „Europe 1”. „Cred că dialogul trebuie să continue și suntem aici pentru a discuta mai ales în momentele dificile", a adăugat el. „Ești ales președinte tocmai pentru a găsi precis soluții la probleme dificile. Vladimir Putin va veni să discute subiectele care provoacă furie", a mai afirmat ambasadorul.

O întâlnire inutilă

Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat că nu este sigur dacă este util sau necesar să se vadă cu Putin. Liderul rus avea programată o vizită la Paris pentru a inaugura noua catedrală ortodoxă rusă, amintește Reuters. Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat, luni, că o întâlnire cu Putin doar pentru politețuri nu are rost, deși a indicat că cei doi lideri se pot întâlni la Berlin, în aceeași zi, la un summit, pentru a discuta despre criza din Ucraina.

 

Putin a devenit extrem de nepopular, după ce a Rusia a respins un proiect de rezoluție propus de Franța la ONU.

 

×