x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin spune că Bashar al-Assad este dispus să facă un compromis

Vladimir Putin spune că Bashar al-Assad este dispus să facă un compromis

01 Oct 2015   •   07:59
Vladimir Putin spune că Bashar al-Assad este dispus să facă un compromis
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a explicat miercuri că bombardamentele aeriene efectuate de avioane ruseşti în Siria au avut o amploare limitată şi a spus că omologul său sirian, Bashar al-Assad, dă dovadă de flexibilitate şi se arată deschis unui compromis cu privire la viitorul ţării sale, relatează Reuters.

Şeful statului rus, care a făcut această declaraţie la Kremlin după primele raiduri aeriene efectuate de aviaţia rusească, obţinuse în cursul dimineţii acordul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus/Senatul) pentru lansarea raidurilor împotriva poziţiilor jihadiştilor din Statul Islamic în Siria pentru a sprijini Damascul.

'O soluţie definitivă pe termen lung nu este posibilă în Siria decât pe baza unei reforme politice şi pe baza unui dialog între forţele normale ale ţării', a spus Vladimir Putin în faţa presei. 'Ştiu că preşedintele Assad înţelege aceasta şi că este pregătit pentru un astfel de proces. Sperăm că el va fi activ şi flexibil şi că va fi dispus la un compromis în numele ţării sale şi al poporului său', a adăugat şeful statului rus.

Ministerul rus al Apărării a precizat că bombardamentele efectuate miercuri au vizat echipamente militare, instalaţii de comunicaţii, depozite de arme, de muniţii şi de carburant aparţinând Statului Islamic.

Diplomaţi şi organizaţii ale insurgenţilor au pus la îndoială această informaţie.

Ivan Konavolov, specialist în probleme militare ruseşti, a explicat că decizia Kremlinului este motivată în primul rând de obiective politice. 'Aceasta înseamnă că evaluarea generală a situaţiei este că soluţia politică trebuie amânată o vreme şi că o soluţie militară este necesară', a precizat el.

În cursul unei reuniuni a guvernului, Vladimir Putin a estimat că 'singurul mijloc de a combate terorismul internaţional este să se acţioneze în mod preventiv'.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin