x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Volumul "Mein Kampf" va fi publicat în Germania în 2015, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Volumul "Mein Kampf" va fi publicat în Germania în 2015, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

de Mediafax    |    25 Apr 2012   •   12:26
Volumul "Mein Kampf" va fi publicat în Germania în 2015, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

Volumul "Mein Kampf", de Adolf Hitler, va fi publicat in Germania pentru prima data dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, intr-o versiune insotita de comentarii ale istoricilor, in 2015, au anuntat, marti, reprezentantii landului federal Bavaria, pentru agentia de presa germana DPA.

Markus Söder, ministrul Finantelor din landul Bavaria, a precizat ca decizia a fost luata dupa mai multe runde de discutii, in special cu echipele de juristi, cu scopul de a "demistifica" aceasta carte care contine elemente autobiografice si fundamentele ideologiei naziste.

"Dorim sa aratam foarte clar cat de absurda este aceasta carte care a avut consecinte catastrofale", a subliniat ministrul german, vorbind despre acest volum care a stat la baza politicii de genocid dusa de al III-lea Reich.

Obiectivul acestei initiative este de a face "cat mai putin atractiva din punct de vedere comercial" orice viitoare tiparire a cartii.

Pana in 2015, landul regional Bavaria detine drepturile asupra cartii "Mein Kampf", scrisa de Adolf Hitler in inchisoare, in 1924, dupa o tentativa de puci.

Volumul va intra in domeniul public la sfarsitul anului 2015, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler. Incepand din 2016, va fi posibila reproducerea cartii fara a mai avea nevoie de acordul statului bavarez, cu exceptia cazurilor de "incitare la ura rasiala", a precizat Markus Söder.

Landul Bavaria a blocat pana in prezent orice incercare de tiparire integrala sau partiala a cartii, pentru a evita o eventuala exploatare a textului de catre gruparile neonaziste.

La inceputul lunii martie, o revista editata de britanicul Peter McGee, Zeitungszeugen, a dorit sa publice pasaje din aceasta carte controversata, insa justitia germana a interzis aceasta publicare, considerand ca proiectul ar fi servit ideilor sustinute de fostul dictator nazist.

Initiativa britanicului McGee a provocat mai multe reactii, inclusiv cea a presedintelui Consiliului central al evreilor din Germania, Dieter Graumann, care a declarat ca se opune cu vehementa acestui proiect.

"Cel mai bine ar fi sa nu existe nicio publicare, dar, daca va fi sa existe una, atunci ar trebui ca ea sa fie insotita de comentarii avizate ale istoricilor", a declarat el.

Aproximativ 10 milioane de exemplare ale volumului "Mein Kampf" au fost tiparite in limba germana pana in anul 1945, potrivit istoricului Ian Kershaw.

Incepand din 1936, "Mein Kampf" a devenit cadoul de nunta oferit de statul german tuturor cuplurilor de tineri casatoriti.

"Mein Kampf" este, in schimb, autorizat in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie, in numele libertatii de exprimare, si face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul crimelor din 22 iulie din Norvegia.

×