x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultima tendinţă în terorism: Marele Sfinx şi piramidele trebuie distruse

Ultima tendinţă în terorism: Marele Sfinx şi piramidele trebuie distruse

14 Noi 2012   •   14:04
Ultima tendinţă în terorism: Marele Sfinx şi piramidele trebuie distruse
Sursa foto: CRIS BOURONCLE / AFP

Marele Sfinx şi piramidele sunt noile ţinte ale liderului salafist-jihadist Murgan Salem al-Gohary, şi potrivit acestuia, monumentele sunt "idoli" şi trebuie distruse, informează Daily Mail.

Ameninţările sunt luate în serios, Gohary ajutând în urmă cu zece ani să fie distruse o pereche de statui Buddha uriaşe în Afganistan.

Potrivit ziarului egiptean al-Masry al-Youm, liderul salafist-jihadist are legături cu talibanii. "Idolii şi statuile din Egipt trebuie distruse. Musulmanii sunt instruiţi să aplice învăţăturile islamului şi să distrugă aceşti idoli, aşa cum au făcut în Afganistan, când au distrus reprezentările Buddha", a declarat Gohary sâmbătă la un post de televiziune.

Afirmaţiile liderului salafist-jihadist vin la o zi după ce mii de islamişti se adunaseră în Piaţa Tahrir din Cairo pentru a cere legea shariah în noua Constituţie.

Cererile lui Murgan Salem al-Gohary sunt similare cu cele ale liderului taliban Mullah Mohammed Omar, care, în 2001, a emis un edict împotriva tuturor imaginilor gravate ne-islamice, adică distrugerea tuturor statuilor care reprezintă oameni sau animale. Astfel, talibanii au distrus cu explozibil, tancuri, şi arme o pereche de statui uriaşe Buddha din provincia Bamiyan, Afganistan.

Gohary are 50 de ani şi este cunoscut în Egipt pentru instigare la violenţă. "A mai fost condamnat de două ori, una dintre cele două sentinţe a fost închisoarea pe viaţă. Ulterior acordării acestei sentinţe, el a părăsit Egiptul deplasându-se în Afganistan, unde a fost grav rănit în timpul invaziei Statelor Unite. În 2007, acesta a călătorit din Pakistan în Siria, care l-a predat Egiptului. După căderea lui Mubarak din 2011, acesta a fost eliberat din închisoare printr-o hotărâre judecătorească", scrie Egypt Independent.

Autorităţile au luat măsuri necesare pentru a proteja Marele Sfinx şi piramidele.

×