x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin a început vânătoarea de jurnalişti

Voronin a început vânătoarea de jurnalişti

de Vitalie Calugareanu    |    27 Feb 2008   •   00:00

Corespondenţă din  Chişinău
La trei săptămâni după ce liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin, a cerut Serviciului de Informaţii şi Securitate să verifice finanţarea din exterior a partidelor politice şi a instituţiilor de presă din Republica Moldova, organele de forţă s-au grăbit să raporteze primele rezultate – în 3 săptămâni procuratura a intentat jurnaliştilor de la Chişinău două dosare penale.



Corespondenţă din  Chişinău
La trei săptămâni după ce liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin, a cerut Serviciului de Informaţii şi Securitate să verifice finanţarea din exterior a partidelor politice şi a instituţiilor de presă din Republica Moldova, organele de forţă s-au grăbit să raporteze primele rezultate – în 3 săptămâni procuratura a intentat jurnaliştilor de la Chişinău două dosare penale. Şi aceasta în condiţiile în care oficialii europeni au sesizat în repetate rânduri autorităţile moldovene asupra restanţelor admise în privinţa libertăţii presei.

În primul caz, procuratura i-a intentat un dosar penal redactorului-şef al publicaţiei independente „Timpul”, Constantin Tănase, pentru un discurs rostit de acesta la un miting, discurs pe care organele de forţă l-au considerat „xenofob şi antirusesc”. Procuratura a reacţionat după ce Ambasada Rusiei din Chişinău a condamnat discursul jurnalistului.

Cel de-al doilea dosar penal a fost intentat unor jurnalişti ai postului de radio „Vocea Basarabiei din Chişinău. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi permis difuzarea unor chemări la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale. Dar nu e tot... Directorul postului de radio, Veaceslav Ţâbuleac este acuzat de delapidare de fonduri, motiv pentru care ofiţerii Centrului pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei au descins la redacţie şi au efectuat un control financiar. Potrivit directorului postului de radio, Veaceslav Ţâbuleac, ofiţerii căutau pe conturile instituţiei un milion de dolari de la un om de afaceri din România. Ţâbuleac a spus zeflemitor că „dacă aceştia vor găsi milionul, „Vocea Basarabiei” îl va dona Partidului Comuniştilor pentru campania electorală din 2009”.

Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, care este şi unul dintre fondatorii postului de radio „Vocea Basarabiei”, a declarat că, de fapt, prin aceste acţiuni, comuniştii urmăresc lichidarea postului de radio... ca să nu-i deranjeze în decisiva campanie electorală din 2009: „Asta se urmăreşte, pentru că învinuirea este foarte gravă. Procuratura Generală şi Centrul pentru combatarea crimelor economice şi corupţiei sunt două instituţii de temut – sunt principala forţă de strangulare a statului de drept”, ne-a spus Valeriu Saharneanu.

Avocatul de la „Vocea Basarabiei” susţine că există o disonanţă crasă între constatările din ordonanţa cu privire la intentarea dosarului penal şi acţiunile organelor de forţă. „Pe de o parte învinuirile se referă la chemări împotriva orânduirii constituţionale, iar pe de altă parte este atinsă activitatea financiară a postului de radio”, constată juriştii.

Într-o declaraţie difuzată cu această ocazie, fondatorii „Vocii Basarabiei” susţin că cele două instituţii de forţă au fost mobilizate împotriva acestui post de radio „de către centrul politic aflat în Preşedinţia Republicii Moldova şi este instrumentat la comandă de către Serviciul de Informaţie şi Securitate”.

Preşedintele Vladimir Voronin a promulgat marţi legea care interzice finanţarea din exterior a partidelor politice. Surse din anturajul partidului de guvernământ de la Chişinău ne-au comunicat că juriştii partidului pregătesc un proiect de lege care va interzice şi finanţarea din exterior a presei, marea dilemă fiind contradicţia flagrantă a unei astfel de legi cu prevederile Planului de acţiuni UE-Republica Moldova. În plus, potrivit aceloraşi surse, comuniştii caută modalităţi prin care să interzică finanţarea din exterior a organizaţiilor neguvernamentale, precum şi accesul mai lejer al organelor de anchetă la conturile bancare ale anumitor categorii de cetăţeni, inclusiv la cele ale jurnaliştilor.

×
Subiecte în articol: externe radio