x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Voronin îi cîntă osanale lui Comănescu

Voronin îi cîntă osanale lui Comănescu

de Vitalie Calugareanu    |    23 Iul 2008   •   00:00

Tratatul politic de bază şi Acordul privind frontiera dintre România şi Republica Moldova vor fi semnate în curînd "în limbile oficiale ale fiecărui stat”. Declaraţia aparţine liderului comunist de la Chişinău şi a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă

Tratatul politic de bază şi Acordul privind frontiera dintre România şi Republica Moldova vor fi semnate în curînd "în limbile oficiale ale fiecărui stat”. Declaraţia aparţine liderului comunist de la Chişinău şi a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă. Voronin a precizat că negocierile privind semnarea Tratatului politic de bază şi Acordului privind frontiera moldo-română sunt aproape finalizate, sintagma "în limbile oficiale ale fiecărui stat” fiind acceptată şi de partea română.

 
Voronin a subliniat că recenta vizită a ministrului român de Externe, Lazăr Comănescu, la Chişinău a fost "una dintre cele mai rezultative şi constructive vizite ale unui demnitar român la Chişinău” din timpul mandatului său de preşedinte al R. Moldova. "Discuţiile au demonstrat că România şi R. Moldova sînt capabile să hotărască problemele existente”, a menţionat Vladimir Voronin.

 
”R. Moldova este gata să semneze cele două documente, indiferent de ordinea în care o va dori Bucureştiul. Rămîne a fi luată doar decizia politică a conducerii României”, a precizat Voronin care a reiterat că şi Convenţia privind micul trafic la frontieră propusă de România va fi semnată numai după semnarea şi ratificarea Acordului privind frontiera.

 
Potrivit liderului de la Chişinău, decizia de a deschide noi consulate româneşti la Cahul şi Bălţi a fost luată în "bază de reciprocitate”, fiind decisă şi inaugurarea unor consulate ale R. Moldova la Iaşi şi Constanţa. Totuşi, el a menţionat că este vorba nu doar de o decizie politică, dar şi de o necesitate. "La Iaşi sînt foarte mulţi cetăţeni moldoveni, iar pe întreg litoralul românesc al Mării Negre – turişti”, a spus preşedintele.

În cadrul conferinţei, Voronin a anunţat că nici în acest an nu va participa la programul dedicat Sărbătorii Naţionale "Limba Noastră” din 31 august. " Aşa se întîmplă că după 27 august eu plec în concediu”, a declarat Vornin. El se va afla în concediu în Croaţia, la invitaţia preşedintelui Stjepan Mesici. După 27 august îşi va lua încă două săptămîni de vacanţă pe care le va petrece tradiţional la Karlovy Vary, Cehia.

×
Subiecte în articol: externe voronin