x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cand speră SUA să încheie campania împotriva SI

Cand speră SUA să încheie campania împotriva SI

28 Iun 2016   •   23:06
Cand speră SUA să încheie campania împotriva SI

Administraţia americană speră să încheie campania militară împotriva grupării Statul Islamic (SI) înainte de sfârşitul verii anului 2017, potrivit unui oficial cu rang înalt de la Washington, citat de AFP.

În momentul declanşării intervenţiei internaţionale din Irak, în august 2014, obiectivul afişat era de trei ani pentru a termina cu gruparea jihadistă. Câteva săptămâni mai târziu, operaţiunea a fost extinsă în Siria.

"Vreau însă ca această campanie să meargă mult mai repede", a declarat marţi în faţa unei comisii a Senatului american Brett McGurk, trimis special al preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, pe lângă coaliţia antijihadistă.

Diplomatul american a explicat, printre altele, că săptămâna trecută s-a deplasat în Irak pentru a discuta cu guvernul de la Bagdad despre ofensiva asupra oraşului Mosul, al doilea ca mărime din ţară şi în prezent marele obiectiv al coaliţiei.

"Nu dorim să punem termene" pentru cucerirea oraşului, dar "vrem să ajungem la aceasta cât mai repede posibil", a afirmat el în faţa Comisiei pentru politică externă a Senatului.

Forţele irakiene au cucerit recent oraşul Fallujah, la vest de Bagdad, şi se apropie de Mosul spre nord.

"Teritoriul deţinut de SI se reduce", a spus Brett McGurk, subliniind că jihadiştii au pierdut în ultimele 18 luni "50% din teritoriul" pe care îl cuceriseră în Irak şi "20%" în Siria.

Diplomatul a mai subliniat că, în prezent, coaliţia îi elimină pe responsabilii jihadişti în ritm de "unul la trei zile".

Statele Unite şi coaliţia alcătuită din aproximativ 65 de ţări pe care o conduc şi-au intensificat în toamnă presiunile contra grupării Statul Islamic.

Washingtonul a trimis suplimentar forţe speciale şi consilieri militari, ridicând contingentul american din Irak la peste 4.000 de oameni.

De asemenea, Statele Unite au angajat recent elicoptere de tip Apache pentru prima dată în lupte, în sprijinul forţelor irakiene.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: isis sua washington irak