x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wikileaks ar putea-o îngenunchia pe Hillary Clinton. Assange anunță publicarea mai multor documente compromițătoare

Wikileaks ar putea-o îngenunchia pe Hillary Clinton. Assange anunță publicarea mai multor documente compromițătoare

25 Aug 2016   •   16:43
Wikileaks ar putea-o îngenunchia pe Hillary Clinton. Assange anunță publicarea mai multor documente compromițătoare

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a anunţat că organizaţia sa va publica noi documente despre campania candidatei democrate la Casa Albă, Hillary Clinton, înaintea scrutinului din 8 noiembrie, şi că acestea ar putea avea un efect 'semnificativ' asupra alegerilor, transmit AFP şi Reuters.

Într-un interviu acordat prin satelit, miercuri seară, postului Fox News, australianul a afirmat că Wikileaks trece în revistă în prezent mii de pagini de documente.

Unele dintre acestea, provenite de la diferite instituţii având legătură cu campania electorală, au dezvăluit 'unghiuri destul de neaşteptate, care sunt destul de interesante, unele chiar distractive', a explicat Assange, refugiat din 2012 în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a evita extrădarea în Suedia.

El a dat asigurări că documentele vor fi făcute publice înaintea scrutinului prezidenţial din SUA, programat pe 8 noiembrie.

Întrebat de Fox News dacă informaţiile ar putea afecta soarta alegerilor, Assange a răspuns: 'Cred că este semnificativ. Depinde de cum detonează în media şi în opinia publică'.

Wikileaks a publicat la sfârşitul lunii iulie, în ajunul deschiderii convenţiei Partidului Democrat, în jur de 20.000 de emailuri interne ale formaţiunii, ce dezvăluiau un posibil partizanat al conducerii partidului în favoarea dnei Clinton în campania pentru alegerile primare.

Preşedinta Comitetului Naţional Democrat (DNC), Debbie Wasserman-Schultz, şi-a dat de altfel demisia în urma acestor dezvăluiri.

Câteva zile mai târziu, Assange a anunţat că Wikileaks deţine 'şi mai multe documente legate de campania lui Hillary Clinton', lăsând să se înţeleagă că ar putea avea loc o nouă scurgere de informaţii.

'În cazul DNC, de pildă, am făcut tot posibilul să le scoatem înaintea convenţiei democrate de învestitură, pentru că, evident, oamenii aveau dreptul să înţeleagă pe cine urmau să nominalizeze. Acelaşi lucru e valabil şi pentru procesul electoral american', a afirmat el.

Assange a refuzat în iulie să dezvăluie cum a intrat Wikileaks în posesia mesajelor piratate şi făcute publice înaintea convenţiei. Rusia este suspectată de numeroşi experţi şi oficiali că s-ar afla în spatele dezvăluirilor - o ipoteză care nu a fost exclusă nici de preşedintele Barack Obama -, însă Moscova a negat orice implicare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: hillary clinton