x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wikileaks- SUA au spionat candidaţii la ultimele alegerile prezidenţiale din Franţa

Wikileaks- SUA au spionat candidaţii la ultimele alegerile prezidenţiale din Franţa

17 Feb 2017   •   16:55
Wikileaks- SUA au spionat candidaţii la ultimele alegerile prezidenţiale din Franţa

Serviciile secrete americane au spionat candidaţii la alegerile prezidenţiale desfăşurate în Franţa în anul 2012, manifestând un interes special pentru preşedintele atunci în funcţie, Nicolas Sarkozy, şi pentru primarele Partidului Socialist, câştigate de actualul preşedinte în exerciţiu Francois Hollande, relevă un document Wikileaks publicat joi de presa franceză. 

În documentul de şapte pagini, datat cu 17 noiembrie 2011, CIA cere NSA (Agenţia de Securitate Naţională a SUA) să culeagă informaţii în măsură să ofere răspunsuri pentru o listă de circa 30 de întrebări. 

Analiza efectuată atunci de CIA relevă că acest serviciu estima că Hollande avea mai multe şanse decât Sarkozy să câştige alegerile, lucru care s-a şi întâmplat. Totuşi, CIA era interesată să afle ce părere au Sarkozy şi alţi responsabili politici despre candidaţii la acel scrutin. 

Unele dintre întrebări vizează posibilitatea scindării formaţiunii lui Sakozy, Uniunea pentru o Mişcare Populară, partid redenumit ulterior 'Republicanii'. Comentând documentul, cotidianul Libération notează că astfel de informaţii nu se puteau obţine numai din surse deschise şi contacte private, ci şi prin interceptarea comunicaţiilor liderilor politici, activitate pentru care NSA a devenit renumită după dezvăluirile lui Edward Snowden. 

Analiştii CIA au cerut NSA 'elemente esenţiale de informaţii', adică informaţii foarte utile în luarea rapidă a unor decizii de politică externă, iar obiectivul de ansamblu enunţat de CIA a fost 'evaluarea mediului politic postelectoral francez şi impactul potenţial asupra relaţiilor dintre SUA şi Franţa, astfel încât principalii decidenţi americani să fie pregătiţi' să ia deciziile oportune. 

Serviciile secrete americane erau interesate şi de sursele de finanţare ale partidelor şi candidaţilor, de viziunea lor asupra economiei franceze şi de planurile lor privind gestiunea zonei euro, cu referire în special la criza din Grecia şi la implicaţiile asupra sectorului bancar pe care le-ar fi avut o eventuală intrare a acestei ţări în incapacitate de plată. 

CIA mai menţionează în acel document că unele dintre întrebări au fost transmise şi serviciilor de spionaj din Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, care împreună cu SUA fac parte din aşa-numitul grup 'Five Eyes' (Cinci ochi) şi sunt cele care au o relaţie foarte strânsă cu Washingtonul în materie de culegere de informaţii.

AGERPRES

×