x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wikilieaks - recompensă de 50.000 de dolari pentru imagini video cu avionul care a bombardat spitalul din Kunduz

Wikilieaks - recompensă de 50.000 de dolari pentru imagini video cu avionul care a bombardat spitalul din Kunduz

08 Oct 2015   •   18:10
Wikilieaks - recompensă de 50.000 de dolari pentru imagini video cu avionul care a bombardat spitalul din Kunduz

Wikileaks oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru cel care le va aduce o înregistrare video cu avionul care a bombardat spitalul organizaţiei umanitare "Medici fără Frontiere" din Kunduz, Afganistan.

Într-un apel publicat pe site-ul Wikileaks se spune că organizaţia doreşte să obţită o înregistrare video. Fişierul audio din cockpitul avionului, raportul anchetei militare cât şi alte materiale pentru a face lumină în acest caz.

Spitalul Medicilor fără Frontiere din Kunduz, Afgansitan, a vost bombardat de un avion militar american, pe data de 3 octombrie. În urma acestui atac, 22 de oameni au murit dintre care 12 medici ai organizaţiei MfF, 10 erau pacienţi din care 3, copii.

Bombardamentul american asupra spitalului din Kunduz, în nordul Afganistanului, soldat cu 22 de morţi, constituie un 'atac împotriva Convenţiilor de la Geneva', a declarat miercuri preşedinta organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere (MSF), Joanne Liu, care a cerut o anchetă internaţională în acest caz, relatează AFP şi Reuters.

Preşedinta MSF, ONG-ul care administra respectivul spital, a declarat presei, la Geneva, că 'nu are încredere într-o anchetă militară internă' şi a cerut
formarea unei 'comisii internaţionale umanitare pentru stabilirea faptelor', conform prevederilor Convenţiilor de la Geneva, care stabilesc standardele dreptului internaţional pentru probleme umanitare în timp de război.

'Nu a fost doar un atac împotriva spitalului nostru. A fost un atac împotriva Convenţiilor de la Geneva. Nu se poate tolera acest lucru', a precizat Joanne Liu.

Trei anchete - americană, afgană şi o alta a NATO - sunt în curs de desfăşurare pentru a stabili condiţiile în care s-a decis lansarea şi efectuarea bombardamentului de sâmbătă.

Spitalul organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere (MSF) din Kunduz bombardat sâmbătă, în timpul unui raid american, a fost lovit 'din eroare', a declarat marţi la Washington generalul John Campbell, şeful misiunii NATO în Afganistan. În urma bombardamentului american, în care au fost omorâţi 12 membri ai personalului medical şi 10 pacienţi, spitalul a încetat să mai fie funcţional.

×