x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi Jinping îşi prelungeşte mandatul pe viaţă

Xi Jinping îşi prelungeşte mandatul pe viaţă

05 Mar 2018   •   14:06
Xi Jinping îşi prelungeşte mandatul pe viaţă

Premierul chinez, Li Keqiang, a dat startul unui potenţial summit politic în Beijing, în care a urmărit instruirea oficialilor partidului comunist să “susţină cu fermitate” supremaţia preşedintelui Xi Jinping şi să-l urmeze în gând, cuvânt şi faptă, scrie The Guardian.

Vorbind în deschiderea congresului naţional, cu ajutorul căruia Xi îşi doreşte să devină conducător pe viaţă, Li a cerut elitei politice din China să se prăbuşească în spatele unui lider considerat acum cel mai dominant din China de la Mao.

“Intrând într-o nouă eră ... trebuie să susţinem cu fermitate poziţia lui Xi Jinping”, a spus Li pentru aproape 3.000 de delegaţi adunaţi în Sala Mare a Poporului.

Săptămâna trecută a început să se speculeze faptul că Xi, în vârstă de 64 de ani, se va folosi de congresul din acest an pentru a înlătura limita de două mandate la preşedinţie, o mişcare controversată la nivel înalt, care îi asigură drumul către domnie pentru deceniile care urmează.

În cadrul discursului, Li a semnalat faptul că delegaţii ar trebui să susţină propunerile când sunt supuse la vot, duminică.

“Acum e preşedinte pe viaţă, preşedinte pe viaţă. Şi e mare! Şi iată, a putut face asta. Cred că e grozav. Poate ar trebui să încercăm şi noi într-o bună zi!”, a spus preşedintele SUA, Donald Trump, într-o înregistrare audio difuzată de CNN.

 

×