x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Yanis Varoufakis: Matteo Salvini este un fascist furibund

Yanis Varoufakis: Matteo Salvini este un fascist furibund

de Oana Pavelescu    |    20 Iun 2018   •   12:14
Yanis Varoufakis: Matteo Salvini este un fascist furibund

Declarația lui Matteo Salvini conform căreia vrea să facă recensământul etnicilor romi a stârnit vii critici și proteste atât în Italia cât și la nivel internațional.

Yahis Varoufakis, fost ministru de finanțe elen în guvernul Tsipras, scrie într-o postare pe Twitter că: ”După ce a luat la ochi refugiații și italienii de etnie romă, Salvini promiter acum o epurare masivă, făcută stradă cu stradă. Este timpul ca toți democrații să spună lucrurilor pe nume, că este un fascist furibund.”

Comisia Europeană a amintit marţi, ca reacţie la scandalul suscitat de propunerea ministrului italian de interne Matteo Salvini de a organiza un recensământ al romilor, că, "drept regulă generală, un cetăţean european nu poate fi expulzat în baza criteriilor etnice", informează AFP. 

Matteo Salvini

Cu toate acestea, reacţiile cele mai vehemente la declaraţiile lui Salvini, care are şi rangul de vicepremier, au venit chiar din Italia, inclusiv în cadrul noului său guvern populist. 

Astfel, Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 stele (M5S, antisistem), aliatul la guvernare al Ligii, a amintit că recenzarea unei părţi a populaţiei pe bază etnică este contrară legii italiene. "Îmi face plăcere că Salvini a dezminţit orice ipoteză de fişare şi de recenzare a imigranţilor pentru că, dacă un lucru este neconstituţional, nu se poate face", a declarat Di Maio luni seară, într-o conferinţă de presă. 
Marţi, vizibil agasat de criticile aduse ini'iativei sale, Matteo Salvini şi-a confirmat proiectul iniţial: "Nu cedez şi merg înainte! Întâi italienii şi siguranţa lor", a subliniat Salvini pe contul său de Twitter. 

×