x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Yasser Arafat va fi deshumat

Yasser Arafat va fi deshumat

31 Oct 2012   •   15:58
Yasser Arafat va fi deshumat
Sursa foto: MUSA AL SHAER / AFP

Autorităţile franceze vor deshuma luna viitoare rămăşiţele fostului lider palestinian Yasser Arafat pentru a afla dacă acesta a fost asasinat, informează Daily Mail.

Exhumarea va avea loc pe 24 noiembrie în oraşul Ramallah din Cisiordania. Deschiderea anchetei a venit după ce Suha, văduva lui Arafat, a spus judecătorilor francezi că suspectează că soţul ei a fost ucis cu poloniu.

Văduva fostului lider palestinian a depus o plângere după ce oameni de ştiinţă elveţieni au analizat în iunie bunurile care i-au aparţinut soţului ei şi au găsit nivele "surprinzător de ridicate" de poloniu în hainele sale.

Autoritatea Palestiniană a acceptat să ofere acces la mormântul lui Yasser Arafat pentru a se preleva mostre de pe osemintele sale.

Poloniul este o substanţă radioactivă cu grad foarte ridicat de toxicitate, care a fost folosit şi la otrăvirea în 2006 la Londra a lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus.

"Suha Arafat speră că autorităţile vor stabili circumstanţele exacte ale morţii soţului ei. Suha speră să se facă dreptate. Ea şi familia ei vor să ştie adevărul. Nu este vorba despre o exploatare ideologică sau politică", a spus Pierre-Olivier Sud, avocatul văduvei lui Arafat.

Yasser Arafat a murit pe 11 noiembrie 2004, iar cauza morţii nu a fost elucidată niciodată.

×
Subiecte în articol: Yasser Arafat deshumare otravire poloniu