x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zeci de morti, victime in atentat

Zeci de morti, victime in atentat

18 Mar 2004   •   00:00

Aseara, capitala Irakului a fost zguduita de o uriasa explozie, care a distrus doua imobile si un hotel. Intre ruine au fost descoperite aproape 30 de cadavre.

Aproape 30 de morti si peste 40 de raniti este bilantul provizoriu al unei puternice explozii care a zguduit ieri seara centrul Bagdadului.

Deflagratia a distrus aproape complet doua imoblile si a afectat o clinica si un hotel situate in apropiere. Un crater lat de 7 metri si adanc de 3,5 metri s-a format in dreptul hotelului, ocupat in cea mai mare parte de cetateni arabi si irakieni. Potrivit CNN, mai multi afaceristi americani si britanici s-ar fi aflat, si ei, in cladire la momentul atacului. Din informatiile furnizate de oficialii de la Bagdad, majoritatea victimelor sunt irakieni.

Partea americana, prin vocea colonelului Ralph Baker, pomeneste insa de „un numar de cetateni straini" ucisi sau raniti in urma exploziei. Se pare ca ar fi vorba despre egipteni si cativa civili americani.

Deocamdata nu se stie cu exactitate care a fost cauza precisa a exploziei. Prima pista urmarita de anchetatori este cea a unui atac terorist. Expertii BBC au estimat ca puterea exploziei indica mai degraba un atentat cu masina-capcana, decat o racheta sau un obuz.

AMERICANII, GONITI. Echipele de salvare si civilii irakieni nu mai pridideau sa scoata de sub ruinele fumegande ranitii si trupurile mutilate ale celor ucisi. Mai multi militari americani s-au alaturat echipelor de salvare, dar au fost primiti cu ostilitate de irakieni si s-au vazut nevoiti sa paraseasca zona. Martorii citati de agentiile internationale de presa au spus ca printre victime au vazut multi copii.

LA ANIVERSARE. Atentatul se anunta unul dintre cele mai sangeroase comise in Irak de la prabusirea regimului lui Saddam Hussein. El are loc cu cateva zile inainte de implinirea unui an de la debutul campaniei militare din Irak si trece drept o sfidare la adresa Statelor Unite. In replica, administratia americana a difuzat un comunicat de presa in care subliniaza ca atacul nu va afecta traseul Irakului spre „democratie, libertate si stabilitate".
( IRINA CRISTEA )

×
Subiecte în articol: externe