x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zeci de viitori spioni ruşi s-au deconspirat sărbătorind în public intrarea în FSB

Zeci de viitori spioni ruşi s-au deconspirat sărbătorind în public intrarea în FSB

11 Iul 2016   •   21:05
Zeci de viitori spioni ruşi s-au deconspirat sărbătorind în public intrarea în FSB
Sursa foto: diacaf.com

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) investighează circa 50 de noi agenţi intraţi recent în rândurile sale şi care au sărbătorit intrarea în tenebroasa lume a spionajului plimbându-se ostentativ într-un cortegiu auto prin Moscova, iar apoi au postat pe internet fotografii şi o înregistrare video, relatează publicaţia britanică The Sunday Times.

Chipurile acestor absolvenţi ai programului de pregătire al FSB se pot vedea clar în imagini, fotografiile fiind în unele cazuri însoţite de numele complete ale noilor agenţi. Într-una dintre fotografii şi la finalul înregistrării video ei apar toţi într-un grup, unii cu sticle de şampanie în mână.

Întâmplarea a provocat indignare în rândul presei şi ofiţerilor veterani ai FSB. Unul dintre aceştia, generalul în rezervă Alexander Mikhailov, i-a acuzat pe respectivii de 'trădare', în timp ce alţi foşti ofiţeri de informaţii au avertizat că serviciile secrete străine vor înregistra fotografiile şi identităţilor acestora, fapt care le compromite noilor agenţi ruşi posibilitatea de a lucra sub acoperire. 'Trebuie să fii de-a dreptul prost să-ţi începi cariera în spionaj spunând lumii întregi că vei fi agent secret', remarcă un fost ofiţer al KGB care a lucrat ca spion în străinătate pe vremea Războiului Rece.

'În timpul pregătirii care a durat cinci ani li s-a spus şi li s-a repetat că un agent FSB trebuie să comporte modest, să fie discret şi să nu atragă atenţia. Participarea la un asemenea cortegiu nu face decât să păteze imaginea FSB. Trebuie examinat serios dacă cei care au făcut acest lucru chiar sunt potriviţi pentru a fi agenţi FSB', spune la rândul său Gheorghi Fedotov, care a activat timp de 16 ani în KGB şi a condus o scurtă perioadă FSB.

Între timp, fotografia de grup cu noii agenţi a fost retrasă de pe internet ori a fost blurată pentru a nu li se mai vedea feţele. Dar ei au atras un val de critici, comportamentul lor fiind comparat cu cel al aşa-numitului nou 'tineret de aur' al Rusiei, adică odraslele oligarhilor ruşi care-şi etalează luxul de prost gust.

De altfel, unul dintre agenţi protagonişti ai acestui scandal a susţinut, conform presei ruse, că nu înţelege de ce se face atâta zarvă pe marginea acestui caz. 'Nu am încălcat nicio lege, a fost doar o serbare inofensivă. Dacă am fi folosit (autoturisme) Volga în loc de Mercedes, nimeni nu ar mai fi protestat', spune el.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: spioni fsb kgb