x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cazanciuc: Nu ştiu ce a vrut să spună ministrul Justiţiei cu audit extern

Cazanciuc: Nu ştiu ce a vrut să spună ministrul Justiţiei cu audit extern

06 Apr 2017   •   18:08
Cazanciuc: Nu ştiu ce a vrut să spună ministrul Justiţiei cu audit extern

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat joi, la Alba Iulia, că nu ştie ce a vrut să spună ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu efectuarea unui audit extern la Ministerul Public, neexistând în legile de organizare ale justiţiei respectiva noţiune, probabil acesta referindu-se, a opinat Cazanciuc, la o formulă de verificare a managementului. 

'Nu s-a făcut un audit din 2005, cred. (...). Nu ştiu ce a vrut să spună domnul ministru cu audit extern, nu avem în legile de organizare ale justiţiei această noţiune de audit extern. (...). Probabil s-a referit la o formulă de verificare a managementului unor instituţii, aşa cum ne spune legea şi are la îndemână domnul ministru această posibilitate, dar cred că va clarifica în scurt timp ce anume a vrut să spună cu acest audit extern şi în ce măsură el e o formulă de verificare a activităţii bazată strict pe lege. Am avut o evaluare, o interpretare a deciziei Curţii Constituţionale, nu ştiu dacă va fi de aceeaşi natură, pentru că audit extern, la prima vedere cel puţin, sună cumva că nu e pe textul de lege', a spus Robert Cazanciuc. 

Întrebat dacă crede că s-ar impune un audit în sensul de verificare a managementului, fostul ministru a spus că acesta e un instrument până la urmă de verificare a eficienţei unei instituţii. 'Nu văd de ce cineva nu ar vrea să aibă o formulă de audit, dacă vreţi, dar făcut în limitele prevăzute de lege în momentul de faţă, cum este în normele prevăzute de lege în momentul de faţă. Adică, prin intermediul unor magistraţi', a conchis Cazanciuc. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni că va dispune efectuarea unui audit extern la Ministerul Public. 

"Nu am uitat şi nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, şi voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA şi Ministerul Public şi DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcţionează, îşi desfăşoară, îşi îndeplinesc competenţele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Şi atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te opreşti la unii şi să îi ocoleşti pe alţii. Vă declar (...) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public - DNA, DIICOT şi Înalta Curte", a declarat Tudorel Toader. 

Întrebat ce ar trebui să urmărească auditul, Toader a răspuns că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetăţenilor care au stat în închisoare pe nedrept. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: tudorel toader robert cazanciuc