x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR judecă sesizarea USR PLUS privind numirea lui Botnariu la Consiliul de Monitorizare în 7 iulie

CCR judecă sesizarea USR PLUS privind numirea lui Botnariu la Consiliul de Monitorizare în 7 iulie

23 Iun 2021   •   17:31
CCR judecă sesizarea USR PLUS privind numirea lui Botnariu la Consiliul de Monitorizare în 7 iulie

Curtea Constituțională a României a stabilit termen de judecată pentru data de 7 iulie privind sesizarea USR PLUS cu privire la numirea lui Gabriel Botnariu la Consiliul de Monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Potrivit CCR, sesizarea referitoare la Hotărârea Senatului nr.56/2021 privind numirea președintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități are termen data de 7 iulie.

Sesizarea la CCR a făcut-o USR PLUS, care consideră că numirea lui Gabriel Botnariu ca președinte al Consiliului de Monitorizare nu este constituțională.

USR PLUS argumentează că numirea președintelui Consiliului de monitorizare nu a respectat principiul independenței, una dintre cerințele Convenției ONU fiind legate de independența funcțională, liberă de interferența guvernului sau a factorului politic, Gabriel Botnariu exercitând funcții și demnități în instituții publice. De altfel, el a fost senator PSD în legislatura 2016-2020 și este membru de partid.

De asemenea, sesizarea USR PLUS reclamă și existența unor vicii de procedură în procesul de numire a președintelui Consiliului rezultate din încălcarea Regulamentului Senatului.

„Numirea domnului Botnariu încalcă art. 16 alin (1) din Constituție, desemnarea acestuia fiind privilegiată pentru că este implicat politic, fiind senator în mandatul trecut și membru de partid. Candidatura lui nu a fost conformă nici în raport cu principiile de la Paris, a Convenției și a cerințelor prevăzute expres în Legea 8/2016. Mai mult decât atât, în ședința de Plen a Senatului pentru numirea președintelui Consiliului de monitorizare, domnul Botnariu a fost prezentat ca persoană cunoscută din mandatul trecut de senator, astfel încât celelalte organizații care și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al Consiliului au fost evident dezavantajate”, spune Radu Mihail, din partea USR PLUS.

 Mediafax

×