x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR, privind numirea lui Iordache în funcția de șef al Consiliului Legislativ: Curtea nu are competențe de a verifica condiției referitoare la buna reputație profesională

CCR, privind numirea lui Iordache în funcția de șef al Consiliului Legislativ: Curtea nu are competențe de a verifica condiției referitoare la buna reputație profesională

18 Noi 2020   •   16:59
CCR, privind numirea lui Iordache în funcția de șef al Consiliului Legislativ: Curtea nu are competențe de a verifica condiției referitoare la buna reputație profesională

Curtea Constituțională a României a stabilit, miercuri, în legătură cu sesizările PNL și USR privind numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, că nu are competențe de a verifica îndeplinirea condiției subiective referitoare la buna reputație profesională.

„Faţă de criticile de neconstituţionalitate aduse Hotărârii Parlamentului României 29/2020, Curtea, în conformitate cu jurisprudenţa sa, constată că nu are competenţa de a verifica îndeplinirea condiţiei subiective referitoare la buna reputaţie profesională, această competenţă exclusivă şi discreţionară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie. Totodată, Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaşte doar două etape: data adoptării hotărârii de numire şi data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcţiei şi a atribuţiilor aferente acesteia", explică judecătorii constituţionali în minuta deciziei.

Tot miercuri, CCR a respins şi sesizările celor două formaţiuni în legătură cu numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

PNL și USR au depus sesizări de neconstituționalitate privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.

×