x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ce stie liderul PSD despre legile Justiţiei

Ce stie liderul PSD despre legile Justiţiei

04 Mai 2018   •   07:36
Ce stie liderul PSD despre legile Justiţiei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat că este "absolut sigur că în această viaţă" legile Justiţiei vor intra în vigoare şi vor reprezenta un pas important în reforma justiţiei.

 

"Sunt absolut sigur că, în această viaţă, aceste legi vor intra în vigoare şi vor reprezenta un pas important într-o reformă a Justiţiei necesară şi dorită", a declarat Dragnea, comentând anunţul preşedintele Klaus Iohannis privind trimiterea la Curtea Constituţională a pachetului legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că există "o foarte mare groază" în legătură cu unele prevederi din legile Justiţiei şi că "cei îngroziţi" l-au influenţat pe şeful statului să întârzie intrarea lor în vigoare.

"În primul rând, nu o să-l cert (pe preşedinte - n.r.) pentru că nu vreau să păţesc ceva când merg la Cotroceni. Eu am observat aşa: există o foarte mare groază în legătură cu unele prevederi din aceste legi şi probabil cei îngroziţi l-au influenţat pe preşedinte să facă orice pentru a întârzia intrarea în vigoare a acestei legi. Am înţeles că a sesizat Curtea Constituţională după ce s-a pronunţat Curtea privind constituţionalitatea în ansamblu a legilor. O să vedem ce spune Curtea. Ceea ce mi s-a părut puţin, doar puţin, exagerat a fost faptul că preşedintele şi-a permis să spună Curţii să nu decidă acum şi să mai aştepte. Nu cred că este corectă această abordare. Cred că este o foarte mică exagerare. Dar o să vedem ce spune Curtea, după care, probabil, preşedintele o va trimite la Parlament, identificând nişte articole pe care trebuie să le modificăm", a mai spus Dragnea.

El a precizat că "cei îngroziţi" de legile justiţiei sunt cei care "au coordonat un sistem de influenţă nocivă" asupra unor instituţii.

"Sunt cei care au coordonat un sistem şi au stăpânit un sistem de influenţă nocivă şi otrăvită asupra unor instituţii, persoane care încă mai încearcă, mai speră să coordoneze acest sistem care a generat încălcări grave ale drepturilor omului în România şi a generat foarte multe abuzuri. Putem să ne referim la ceea ce a apărut în spaţiul public la unitatea de elită de la Ploieşti, unii pot spune că este un exemplu de urmat, Doamne fereşte, la nişte protocoale secrete între serviciile SRI şi instituţii din sistemul judiciar şi alte instituţii. Acestea ridică foarte multe semne de întrebare pentru unii, pentru unii ridică certitudini că în anumite situaţii actul de justiţie nu a fost corect. Atunci, probabil că anumite prevederi care nu vor mai permite ca astfel de sisteme să funcţioneze sperie şi pentru faptul că unii ar putea să dea socoteală şi pentru faptul că dispare posibilitatea de a influenţa", a susţinut Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că a aflat că există o mare nervozitate în legătură cu secţia specială de investigare a magistraţilor, dar judecătorii ar fi mulţumiţi de înfiinţarea acelei secţii.

"Spunea cineva ieri că există foarte mare nervozitate în legătură cu acea secţie specială de investigare a magistraţilor, în schimb, am văzut ce spune şi CCR. Eu nu vreau să critic Consiliul Europei sau GRECO, nu îi acuz de subiectivism, ba dimpotrivă, dar tot persoana cu care am discutat ieri mi-a spus că judecătorii sunt foarte mulţumiţi de înfiinţarea acelei secţii pentru că toată lumea doreşte ca să nu mai existe niciun fel de posibilitate ca procurori să poată să creeze măcar senzaţia că judecătorii pot fi influenţaţi. (...) O să vedem. Meciul continuă", a adăugat Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a decis să trimită la Curtea Constituţională pachetul legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia.

"În forma în care se prezintă acum, pachetul legislativ de modificare a legilor justiţiei nu corespunde nici exigenţelor unui stat de drept şi democratic, aşa cum Constituţia României proclamă emblematic în articolul 1, şi nici aşteptărilor românilor, care îşi doresc o justiţie independentă, bazată pe lege şi neinfluenţabilă. Am decis, ca atare, să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituţională şi, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneţia. De aceea, fac un apel către Curtea Constituţională de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituţional comun în Europa şi care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice şi instituţionale în acord cu standardele şi bunele practici internaţionale în materie de democraţie, preeminenţă a dreptului şi a protecţiei drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituţional de urgenţă", a spus Iohannis. AGERPRES

×