x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Conducerea Secţiei 6 Poliţie - cercetată după dispariţia omului de afaceri Avraham Morgenstern

Conducerea Secţiei 6 Poliţie - cercetată după dispariţia omului de afaceri Avraham Morgenstern

11 Aug 2017   •   17:24
Conducerea Secţiei 6 Poliţie - cercetată după dispariţia omului de afaceri Avraham Morgenstern
Sursa foto: Foto: Ziua de Constanta

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat vineri că s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6, după ce omul de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală şi aflat sub control judiciar, a dispărut. 

"Corpul de control al MAI a efectuat verificări, constatând că punerea în aplicare a măsurii preventive a controlului judiciar aparţinea DGPMB - Secţia 6 Poliţie, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui poliţist din cadrul Compartimentului de supravegheri judiciare. Verificările au concluzionat că în intervalul 9 decembrie 2016 - 8 mai 2017 inculpatul a respectat obligaţia de a se prezenta săptămânal la organul de poliţie, ultima prezenţă la Poliţie fiind la data de 8 mai 2017. De asemenea, s-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, nesesizând instanţa despre încălcarea acestui program de către inculpat. Poliţistul a făcut o serie de verificări şi demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie", se arată într-un comunicat al MAI transmis vineri AGERPRES. 

Potrivit sursei citate, înştiinţarea instanţei despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30 mai 2017, în condiţiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15 mai 2017, conform obligaţiei din programul de supraveghere. 

"În concluzie, Corpul de Control al MAI a constatat în sarcina poliţistului existenţa unei suspiciuni rezonabile de săvârşire a infracţiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal înaintând o sesizare în acest sens Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ofiţerii Corpului de Control al MAI au verificat totodată şi modul de punere în aplicare a măsurilor pe care instanţa le-a dispus la data de 31 mai 2017, după constatarea neprezentării inculpatului la termenul de judecată, stabilindu-se că în aceeaşi zi a fost emis mandatul de dare în urmărire naţională şi consemn la frontieră, iar, ulterior, la data de 13 iunie 2017 Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informaţii Schengen. În plan administrativ s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6", se mai arată în comunicat. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis către Parchetul General, MAI, IGPR şi DGPMB sesizări pentru a se verifica şi lua măsuri împotriva poliţiştilor care au întârziat să notifice Curtea de Apel Bucureşti cu privire la dispariţia omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală. 

"La data de 15 iunie 2017, DNA a transmis către MAI, IGPR, DGPMB sesizări în vederea efectuării de verificări şi luării de măsuri cu privire la faptul că organele de poliţie au întârziat să notifice instanţa de judecată referitor la dispariţia lui Avraham Morgenstern, trimis în judecată pentru evaziune fiscală la data de 12 februarie 2015. Avraham Morgenstern fusese condamnat în primă instanţă la o pedeapsă privativă de libertate, iar în prezent se judecă apelul", precizează DNA într-un răspuns transmis la solicitarea AGERPRES. 

×