x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UPDATE - Confruntare la CSM între Tudorel Toader și Laura Codruța Kovesi

UPDATE - Confruntare la CSM între Tudorel Toader și Laura Codruța Kovesi

27 Feb 2018   •   14:19
UPDATE - Confruntare la CSM între Tudorel Toader și Laura Codruța Kovesi

UPDATE 4: Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat marţi că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a invocat, în susţinerea cererii de revocare a sa din funcţie, elemente conţinute în forma iniţială a unui raport întocmit de Inspecţia Judiciară, din care doar o parte dintre concluzii au fost însuşite de Consiliul Superior al Magistraturii. 

"La punctul 8 se motivează că în raportul Direcţiei de Inspecţie judiciară pentru procurori, derulat în cursul anului trecut la DNA, s-au reţinut trei elemente. Primul, că sunt indicii că am obstrucţionat activitatea de control, apoi că prin hotărârea Secţiei de procurori s-au constatat deficienţe la nivel de management în instituţie şi un comportament autoritar către discreţionar. (...) În primul rând, motivele şi argumentele invocate în această propunere (...) se bazează pe forma raportului emis de Inspecţia Judiciară în luna septembrie (...). Aş vrea să spun că acel raport nu a fost aprobat de CSM - Secţia de procurori în forma în care a fost redactat, în urma obiecţiunilor făcute (...), forma acestui raport a fost modificată, numai o parte dintre observaţiile reţinute de Inspecţia Judiciară au fost însuşite", a spus Kovesi. 

Ea a subliniat că trebuie avut în vedere doar ceea ce a decis, conform legii, Secţia pentru procurori, raportul iniţial al Inspecţiei Judiciare fiind un act care "nu are niciun fel de valoare juridică" în lipsa aprobării CSM. 

Secţia pentru procurori a CSM discută, marţi, solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

UPDATE 3: Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat marţi că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a invocat, în susţinerea cererii de revocare a sa din funcţie, elemente conţinute în forma iniţială a unui raport întocmit de Inspecţia Judiciară, din care doar o parte dintre concluzii au fost însuşite de Consiliul Superior al Magistraturii.

UPDATE 2: Procurorul general al României, Augustin Lazăr, l-a întrebat marţi pe Tudorel Toader, la şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dacă ministrul Justiţiei poate să facă o cerere de revocare a procurorului şef al DNA fără a ţine cont de procedurile prevăzute în regulamentul CSM. 

"Poate ministrul Justiţiei, respectiv Executivul, să formuleze o cerere de revocare ignorând procedura care este anume prevăzută în regulamentul CSM, garantul independenţei magistraturii, tocmai pentru a evita arbitrariul şi dorinţele politice, imixtiunile care s-ar putea ivi?", a întrebat Augustin Lazăr. 

"Ministrul Justiţiei, spune Constituţia (...), exercită autoritatea asupra procurorilor (...) nu privind soluţiile, că nu e treaba lui, dar privind activitatea de urmărire penală. Legea (...) stabileşte că ministrul Justiţiei poate cere revocarea procurorului şef în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale (...). Prin urmare, avem un cadru constituţional care îţi conferă autoritatea, ai un cadru legal care îţi conferă competenţa. (...) Regulamentul nu poate să nu respecte prevederea din lege", a răspuns Tudorel Toader. 

Procurorul general a insistat asupra prevederilor din regulamentul CSM, precizând că acesta stabileşte pas cu pas cum trebuie să fie verificată posibila activitate defectuoasă a procurorului şef, dându-i ocazia să se apere şi să conteste o eventuală hotărâre defavorabilă, ministrul Justiţiei replicând că o lege are prioritate în faţa unui regulament. 

Augustin Lazăr a întrebat, ulterior, dacă un reprezentant al puterii executive poate să nu aştepte finalizarea unor proceduri de verificare aflate în curs, răspunsul lui Tudorel Toader fiind, din nou, că regulamentul CSM nu poate să limiteze competenţele ministrului Justiţiei. 

Secţia pentru procurori a CSM discută, marţi, solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

UPDATE 1: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, în cadrul şedinţei CSM în care se discută cererea de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că decizia este previzibilă, însă el a venit din respect pentru instituţie. 

"Dincolo de ceea ce veţi decide astăzi, nu vreau să fiu rău să spun că rezultatul este previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie, din respect faţă de dumneavoastră. Nu ştiam că se transmite (online, n.r.), dar este bine, ca să ştie cine vrea să ştie adevărul. Pentru mine, decizia este previzibilă, dar nu este o problemă. O să ne întâlnim în Consiliul de Management Strategic săptămâna viitoare. Trebuie să luăm măsuri să facem ceva. Nu poţi să-i spus unuia: am uitat de Microsoft (dosarul, n.r.). Cum să uiţi de Microsoft? Păi, trebuie să îl visezi şi noaptea. Sute de milioane de euro şi inculpaţi care trebuie decapaţi şi am uitat de ei şi s-a prescris. Eu mi-am făcut datoria ca ministru. Spuneam în raport, lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Luând în considerare şi cunoscând lucrurile bune, datoria mea este să scot la suprafaţă aceste lucruri, să le spunem public, să determinăm modificarea legii în sensul bun, să determinăm interpretarea şi aplicarea legii în sensul bun", le-a spus Toader membrilor Secţiei pentru procurori din CSM. 

Știrea inițială - Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută, marţi, solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat marţi, la intrarea în sediul CSM, că cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocarea a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, trebuie să parcurgă o anumită procedură pentru a fi validă. 

"Trebuie să înţelegem că este vorba de o cerere de revocare formulată de Executiv, o cerere de revocare care va fi examinată de Secţia de procurori şi trebuie să observăm că potrivit articolului 21, indice 1 din Regulamentul CSM ea trebuie să parcurgă o anumită procedură pentru a fi validă. Dacă veţi consulta dvs articolul 21, indice 1 va fi totul foarte clar", a spus Augustin Lazăr. 

Ministrul Justiţiei şi procurorul şef al DNA participă la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM. 

Tudorel Toader a anunţat că ar putea da declaraţii după şedinţa CSM, în timp ce Kovesi nu a răspuns la nicio întrebare. 

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută, marţi, solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. 

''În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, ora 14,00, la sediul Consiliului'', a anunţat Secţia pentru procurori a CSM. AGERPRES

×
Subiecte în articol: CSM tudorel toader laura codruta kovesi