x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cum s-a apărat Elena Udrea în Dosarul ”Gala Bute”: Pe cine a dat vina, în fața judecătorilor

Cum s-a apărat Elena Udrea în Dosarul ”Gala Bute”: Pe cine a dat vina, în fața judecătorilor

26 Iul 2017   •   10:59
Cum s-a apărat Elena Udrea în Dosarul ”Gala Bute”: Pe cine a dat vina, în fața judecătorilor

Probele administrate în dosarul "Gala Bute" au dovedit că banii proveniţi din infracţiuni au ajuns la Elena Udrea şi PDL Bucureşti, potrivit motivării sentinţei pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Potrivit sursei citate, Elena Udrea a respins toate acuzaţiile care i-au fost aduse, susţinând că probele administrate în dosar demonstrează nevinovăţia sa, scrie agerpres.ro.

"Inculpata Udrea Elena Gabriela a susţinut că nu a pretins şi nu a primit, în cursul anului 2010 şi nici ulterior, direct sau indirect, bani sau alte foloase în legătură cu vreun act ce intra în atribuţiile sale de serviciu, iar materialul probator administrat în cursul urmăririi penale şi al judecăţii infirmă într-o manieră categorică acuzaţiile aduse. (...) Apărările inculpatei Udrea Elena Gabriela sunt nefondate, fiind infirmate de mijloacele de probă administrate în cauză. (...) Probele administrate (...) au dovedit fără echivoc că sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor de corupţie au ajuns în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela şi al Organizaţiei PDL Bucureşti, prin remiteri în numerar sau plata contravalorii unor servicii prestate în favoarea acestora", se arată în motivare.

Elena Udrea a susţinut, totodată, că în calitatea pe care o deţinea, aceea de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, nu a avut nicio atribuţie în derularea procedurilor de achiziţie sau în implicarea ministerului într-o activitate de promovare, deci nici în cazul galei în care a boxat Lucian Bute.

"Am participat personal la câteva discuţii ale celor din minister privind derularea acestui eveniment atunci când părea că lucrurile se blocau aşa cum aflam de la cei implicaţi în MDRT, scopul prezenţei mele fiind de a asculta punctele de vedere diferite ale funcţionarilor ministerului, de a discuta cu toţi aceştia, de a concluziona, de a găsi soluţia legală şi de a merge mai departe. Nu cred că au fost mai mult de două astfel de întâlniri ale mele cu cei din minister. Am cerut întotdeauna în această acţiune în mod expres celor din minister să găsească soluţiile legale şi le-am spus că dacă ceva li se pare că este ilegal şi nu au variantă legală, prefer să comunicăm primului-ministru că nu putem implica MDRT în eveniment", a afirmat Udrea, conform motivării.

Inculpata a mai spus în faţa instanţei că nu era responsabilitatea ei, ca ministru, să se pronunţe asupra legalităţii unor acţiuni, aceasta revenind funcţionarilor din minister.

"Nu am cerut niciodată nimănui din minister să meargă pe o soluţie sau alta pentru că nici nu aveam cunoştinţă de aceste soluţii, nu cunoşteam nici legea achiziţiilor publice, pentru asta existau directori specializaţi în minister care au şi derulat aceste proceduri. Nu eu spuneam funcţionarilor din minister ce este legal şi ce nu, ei aveau obligaţia să îmi spună mie ce este legal şi ce nu şi niciodată nu am trecut peste opinia argumentată a specialiştilor din MDRT. În acest caz, nu a existat nimeni care să spună că ceva este ilegal în soluţia adoptată de MDRT, singurele discuţii au fost referitoare la dorinţa dlui Rudel Obreja ca MDRT să se implice în organizare, ceea ce era exclus din start, de la momentul hotărârii de guvern", a mai susţinut Elena Udrea.

Instanţa a apreciat că apărările formulate de inculpată cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu sunt nefondate, fiind infirmate de probele administrate în dosar.

"Este neechivoc faptul că pe parcursul procedurii de achiziţie a serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentului sportiv desfăşurat în data de 9 iulie 2011 au fost încălcate mai multe dispoziţii legale referitoare la încheierea contractelor de achiziţie publică (...). Inculpata Udrea Elena Gabriela, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (...), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, avea sarcina de a coordona şi controla aplicarea legilor, a ordonanţelor şi hotărârilor Guvernului, a ordinelor şi instrucţiunilor emise potrivit legii. (...) Contrar susţinerilor sale, inculpata (...) a participat la o parte din şedinţele în care s-au dezbătut problemele legate de implicarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în evenimentul sportiv din luna iulie 2011, exprimându-şi personal dorinţa de a participa la unele şedinţe, a cerut funcţionarilor din minister să identifice soluţii care să facă posibilă implicarea ministerului în eveniment, a insistat ca funcţionarii să se întâlnească cu Obreja Rudel, a fost informată permanent de evoluţia procesului de achiziţie a serviciilor de promovare, de impedimentele pe care funcţionarii implicaţi le întâmpinau din partea inculpatului Obreja Rudel, a coordonat, direct sau indirect, întreaga procedură de achiziţie a serviciilor de promovare desfăşurată cu încălcarea normelor legale", se mai arată în motivare.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute", sentinţa nefiind definitivă.

Udrea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeaşi infracţiune şi o pedeapsă de şase ani tot pentru luare de mită, precum şi şase ani pentru abuz în serviciu. Ea a fost achitată pentru folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând ca ea să execute pedeapsa cea mai mare, de şase ani.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare. Şi acesta a primit mai multe pedepse: trei ani pentru complicitate la luare de mintă, cinci ani pentru evaziune fiscală, alţi trei ani tot pentru evaziune şi a fost achitat pentru spălare de bani. Pedepsele au fost contopite şi va face pedeapsa cea mai grea, de cinci ani.

Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri . Ea ar trebui să achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei, precum şi să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian şi a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL) către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea