x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Curtea de Apel Piteşti a amânat judecarea procesului dintre Kovesi şi Antena 3

Curtea de Apel Piteşti a amânat judecarea procesului dintre Kovesi şi Antena 3

14 Sep 2016   •   16:21
Curtea de Apel Piteşti a amânat judecarea procesului dintre Kovesi şi Antena 3

Curtea de Apel Piteşti a amânat din nou miercuri începerea judecării dosarului în care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a acţionat în instanţă postul de televiziune Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti.


Un nou termen a fost stabilit pentru data de 9 noiembrie.

La termenul de miercuri, Laura Codruţa Kovesi a fost prezentă şi asistată de avocat, în timp ce de cealaltă parte a fost prezent doar jurnalistul Răzvan Savaliuc.

Şedinţa a început cu o oarecare întârziere, după ce una dintre membrele completului de doi judecători a formulat cerere de abţinere, iar judecătoarea desemnată să o înlocuiască a cerut timp pentru studierea dosarului.

La instanţă au fost depuse două solicitări de amânare a cauzei. O solicitare a fost formulată de avocatul jurnaliştilor de la Antena 3, care a motivat că a fost citat la sediul DNA într-un alt dosar, iar cealaltă de jurnalistul Radu Tudor, care a susţinut că trebuie să pregătească o emisiune pe care o va realiza în locul unui coleg.

Avocata Laurei Codruţa Kovesi a calificat cele două solicitări ca fiind încercări de tergiversare. Ea a spus că motive de amânare ar putea fi găsite la orice termen, însă ea şi clienta sa vor fi mereu prezente şi vor cere respingerea cererilor ca inadmisibile.

În schimb, Răzvan Savaliuc a susţinut că se impune amânarea cauzei, pentru respectarea dreptului la apărare al tuturor părţilor. El a apreciat că avocatul care nu s-a putut prezenta la proces nu poate fi acuzat că încearcă să tergiverseze judecarea cauzei, în condiţiile în care a fost citat chiar în aceeaşi zi de un procuror aflat în subordinea Laurei Codruţa Kovesi.

După deliberări, instanţa a admis cererea de amânare depusă de avocatul aflat în imposibilitate de a se prezenta la instanţă, urmând să i se pună în vedere ca la următorul termen să ia măsuri pentru a evita repetarea situaţiei. În schimb, cererea de amânare formulată de jurnalistul Radu Tudor a fost respinsă ca nefondată.

La primul termen, din data de 8 iunie, instanţa a admis o cerere de amânare formulată de avocata jurnalistului Răzvan Savaliuc, pe motiv că acesta a suferit o intervenţie chirurgicală şi nu se poate prezenta la proces, un nou termen fiind stabilit pentru 14 septembrie.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Piteşti pe 3 mai, după strămutarea de la instanţa similară din Bucureşti. Data recomandată iniţial pentru începerea judecării cauzei a fost 26 august, fiind ulterior fixată data de 8 iunie pentru primul termen.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 21 aprilie, ca procesul intentat de Kovesi postului de televiziune Antena 3 să se judece la Curtea de Apel Piteşti. Instanţa supremă a admis o cerere depusă de jurnaliştii Răzvan Savaliuc, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică, prin care se solicita strămutarea procesului de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă de acelaşi grad din ţară.

În urma admiterii acestei cereri, procesul a fost strămutat de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Piteşti, decizia fiind definitivă.

De altfel, în timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti jurnalistul Răzvan Savaliuc le-a recuzat pe cele două judecătoare care se ocupau de acest caz - Gabriela Manuela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu - pe care le-a acuzat de îndeplinirea obligaţiilor profesionale cu rea-credinţă. Savaliuc era nemulţumit de faptul că instanţa nu i-a acceptat ca probă la dosar rectificarea unui paragraf dintr-un raport al CSM, care ar conţine un fals, respectiv faptul că el ar fi participat la emisiunea "Sinteza zilei" din 19 iunie 2014.

Pe 16 octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis ca postul Antena 3, jurnaliştii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru o serie de afirmaţii la adresa ei făcute în emisiunea ''Sinteza zilei'' din 19 iunie 2014.

În iunie 2014, Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată Antena 3 şi pe jurnaliştii menţionaţi, reclamând faptul că în emisiunea ''Sinteza zilei'' din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a muşamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi Mircea Băsescu.

În acţiunea depusă în instanţă, Kovesi le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 şi pe cei cinci jurnalişti să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar şi cheltuielile de judecată. Kovesi susţinea că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte şi au fost făcute afirmaţii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: antena 3 kovesi proces amanare