x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Denunțătorul lui Orban, amendat cu 3.000 de lei de ICCJ

Denunțătorul lui Orban, amendat cu 3.000 de lei de ICCJ

13 Noi 2017   •   20:15
Denunțătorul lui Orban, amendat cu 3.000 de lei de ICCJ

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunţătorul în dosarul preşedintelui PNL, Ludovic Orban, a fost amendat cu 3.000 de lei de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece nu s-a prezentat luni în instanţă pentru a fi audiat. 

Magistraţii au mai dispus ca Urdăreanu să fie adus cu mandat la următorul termen al procesului din 4 decembrie. 

În schimb, în sala de judecată au dat declaraţii în calitate de martori patronii de televiziune Sorin Oancea şi Cozmin Guşă. 

Aceştia au relatat că s-au întâlnit cu Ludovic Orban în anul 2016, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, însă nu au discutat cu actualul preşedinte al PNL despre sume de bani în schimbul susţinerii posturilor B1 TV şi Realitatea TV. 

Astfel, Sorin Oancea a relatat că nu avea o relaţie apropiată cu Orban, însă acesta l-a sunat după ce a fost desemnat candidat din partea PNL la funcţia de primar general al Capitalei, pentru a stabili o întâlnire. 

"Îl cunosc pe Ludovic Orban din anii '90. Nu am avut o relaţie apropiată cu el. După ce a fost desemnat de PNL candidat la Primăria Generală, m-a sunat să discutăm. Am avut trei întâlniri cu el în biroul meu de la B1 TV. La prima întâlnire, Orban mi-a spus că speră să aibă un tratament corect din partea staţiei tv unde eu sunt director general. Am vorbit despre şansele pe care le avea în alegeri. A doua întâlnire a fost una convenţională, fiind mai mult o întâlnire de PR. Eu l-am întrebat cum îi merge campania electorală, pentru că, în opinia mea, nu îi mergea prea grozav. A treia întâlnire a avut loc într-o zi de vineri şi a fost oarecum bâlbâită. Iniţial, o stabilisem pentru joi, dar Orban era răcit, iar vineri secretara m-a anunţat că Orban este deja la biroul meu. Am rugat doi colegi să-i ţină companie şi să-i prezinte oferta noastră pentru site-ul B1 TV. Am ajuns şi eu, ne-am salutat, am vorbit 2-3 minute, după care Orban a plecat (...) Tot timpul am avut impresia că Orban nu avea şanse în alegeri. Nu i-am spus că nu are şanse, pentru că ar fi fost o impoliteţe (...) Nu am discutat cu Orban despre plata unor sume de bani pentru a-i promova imaginea şi candidatura, pentru că legea electorală prevedea că acestea sunt gratuite. Oferta pentru publicitate pe online a fost discutată de Orban cu directorul comercial şi cel de marketing de la B1 TV. PNL a făcut un contract de publicitate pentru site-ul B1 TV în acea campanie electorală", a spus Sorin Oancea în sala de judecată. 

La rândul său, Cozmin Guşă a declarat că a avut o singură întâlnire cu Ludovic Orban, într-un salon al hotelului Phoenicia din Bucureşti, unde erau prezente mai multe persoane, printre care şi realizatorul Rareş Bogdan. 

"Conţinutul discuţiilor a fost legat de colaborarea între echipa de campanie a lui Orban şi Realitatea, care cuprinde televiziunea şi site-urile de ştiri ale staţiei, respectiv realitatea.net şi voxpublica. Cea mai mare parte a discuţiilor a fost legată de strategia candidaturii domnului Orban. De asemenea, Orban ne-a informat că are de gând să-şi ia un consultant pe partea de relaţii cu mass-media, lucru pe care noi l-am sfătuit să nu îl facă, în ciuda relaţiei apropiate pe care noi o aveam cu acel consultant. Nu prezenta siguranţă (...) Eu mi-am exprimat opinia înainte de acea întâlnire că Ludovic Orban avea şanse reduse să câştige alegerile locale. Motivul era lipsa de susţinere din partea celor doi copreşedinţi ai PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Înainte cu două săptâmâni am avut o întâlnire cu Vasile Blaga, secondat de şeful de campanie al liberalilor, Ilie Bolojan. De fapt, ultimul a participat prin telefon, pe speaker. Am stabilit atunci că detaliile colaborării între Realitatea Media şi PNL vor fi discutate de Ilie Bolojan cu persoana care ar fi urmat să o desemnez eu de la Realitatea TV. Nu am discutat despre sume de bani cu Ludovic Orban", a afirmat Cozmin Guşă în faţa magistraţilor. 

La ieşirea din sediul instanţei, Cozmin Guşă a declarat că acest proces este "un simulacru", iar lui Orban "i-a fost retezată şansa de a candida". De asemenea, el a spus că există o "prigoană la adresa credibilităţii mass-media", acesta lucru fiind evident în "târârea" numelor posturilor Realitatea TV şi B1 Tv în dosarul lui Orban. 

Procesul se află în faza de apel, după ce Ludovic Orban a fost achitat în primă instanţă, pe 31 ianuarie, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. 

Potrivit DNA, pe 1 martie 2016 Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului trecut, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. 

Procurorii susţin că, în martie 2016, Urdăreanu s-a întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care liderul PNL i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale drept candidat la Primăria Capitalei, iar banii erau ceruţi în numerar "tocmai fiindcă erau... pentru posturi TV". 

"Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri că el pretinde puţin, că nu mai e cum era pe vremuri. (...) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri să se gândească dacă poate să dea banii: 'te gândeşti dacă poţi sau îmi dai un şut în fund'. Ludovic Orban i-a spus că nu vrea nimic de la partid", se arată în rechizitoriul DNA. 

Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdăreanu suma de 50.000 euro în numerar, arătând că are un buget de campanie limitat şi că doreşte "să aibă canale deschise" pe anumite posturi de televiziune, au susţinut procurorii. AGERPRES

×