x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Detalii ȘOCANTE din Dosarul Mineriada 1990: cele două victime de la Ministerul de Interne au fost împușcate în ceafă

Detalii ȘOCANTE din Dosarul Mineriada 1990: cele două victime de la Ministerul de Interne au fost împușcate în ceafă

15 Iun 2017   •   17:53
Detalii ȘOCANTE din Dosarul Mineriada 1990: cele două victime de la Ministerul de Interne au fost împușcate în ceafă

Velicu Valentin Mocanu şi Mitriţă Lepădatu, care au decedat în urma incidentelor produse în seara zilei de 13 iunie 1990 la sediul Ministerului de Interne, au fost împuşcaţi în ceafă, potrivit rechizitoriului întocmit în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie, obţinut de AGERPRES

"Prima victimă a fost Mocanu Velicu Valentin (25 de ani) care, în jurul orelor 19,15 - 19,20, în timp ce se afla în zona Ministerului de Interne, mai precis pe carosabilul dintre clădirea ministerului şi părculeţul din faţa acestuia, a fost împuşcată mortal în ceafă, decesul fiind constatat la ora 19,40, la Spitalul de Urgenţă. (...) În jurul orelor 20,00, în zona din faţa intrării în Casa de Cultură a Ministerului de Interne a fost împuşcată mortal victima Lepădatu Mitriţă (25 de ani). (...) Victima Lepădatu Mitriţă a fost împuşcată în ceafă (cervical stânga) cu un glonţ de calibru 7 - 8 mm, posibil 7,62 mm", se arată în rechizitoriu. 

Conform aceleiaşi surse, nu s-a putut stabili cu certitudine că cele două victime au fost împuşcate de militarii aflaţi în dispozitiv la intrarea numărul 2 a Ministerului de Interne. Din declaraţiile martorilor, cei doi bărbaţi au fost găsiţi căzuţi la o distanţă mai mare decât cea la care ar fi putut ricoşa gloanţele trese de militari. 

Pe lângă cele două persoane decedate, în aceleaşi împrejurări a mai fost rănit prin împuşcare un bărbat, care a fost transportat la Spitalul Floreasca cu răni la un braţ şi la un picior, care sângerau abundent. 

"S-a stabilit că deschiderea focului de avertisment, cu muniţie de război, a fost ordonată de gen. Andriţa Gheorghe, adjunct al ministrului de Interne şi cel mai mare în grad şi funcţie dintre ofiţerii aflaţi în acel moment în sediu. (...) Focurile au fost executate pe rând şi prin rotaţie, în serii scurte 'foc cu foc', în plafoanele de la intrările în aceste holuri, pe direcţie oblică la 600, doar atunci când manifestanţii atacau porţile cu violenţă deosebită", se menţionează în rechizitoriu. 

Anchetatorii nu au reuşit să îi identifice cu certitudine pe cei care au făcut uz de armă şi nici numărul de cartuşe care au fost trase. 

"Trebuie precizat că, având în vedere timpul scurs de la evenimentele din iunie 1990, precum şi faptul că la vremea respectivă nu au fost realizate activităţile de cercetare absolut necesare în astfel de situaţii (...), nu s-a reuşit identificarea certă a persoanelor care au executat focurile de armă şi acest lucru nici nu mai este posibil. De asemenea, singura referire la numărul de cartuşe trase în data de 13.06.1990 din sediul Ministerului de Interne aparţine gen. Andriţa Gheorghe într-o notă întocmită de acesta la data de 27.09.1990 cu unele precizări solicitate de Comisia parlamentară pentru cercetarea evenimentelor din 13 - 15.06.1990, în care a menţionat faptul că pentru salvele de avertisment trase în interiorul sediului ministerului, numai în momentele în care s-au forţat porţile de intrare, s-au consumat 130 de cartuşe", se precizează în documentul citat. 

Alţi doi bărbaţi, Dragoş Drumea şi Gheorghiţă Duncă, au fost împuşcaţi mortal după ce un grup de manifestanţi a aruncat cu pietre şi sticle incendiare asupra unor paraşutişti militari de la o unitate din Buzău, însoţiţi de un tanc, în timp ce se deplasau pe Calea Victoriei. 

"Când manşonul de cauciuc de la turela tancului a luat foc şi unul dintre militari era în pericol de a fi capturat, lt. col. Constantin Vasile a luat un pistol mitralieră de la un militar în termen şi a tras o rafală la foc automat, ordonând totodată soldaţilor să execute şi ei foc de avertisment în aer. Militarii în termen au executat la foc automat mai multe rafale, în mod dezordonat, manifestanţii împrăştiindu-se. În continuare, paraşutiştii au format un cordon la intersecţia Calea Victoriei cu bd. Mihail Kogălniceanu, iar manifestanţii s-au regrupat, blocând spaţiul dintre magazinul Delta Dunării şi magazinul Romarta Copiilor cu tomberoane. De aici au continuat să arunce cu sticle incendiare şi pietre asupra militarilor, care, fără să mai aştepte vreun ordin, au executat în mod repetat focuri de avertisment, la întâmplare, gloanţele lovind inclusiv zidurile clădirilor din zonă. În aceste condiţii au fost ucise prin împuşcare victimele Drumea Dragoş şi Duncă Gheorghiţă", susţin procurorii. 

În afară de cele două persoane decedate, alţi cinci bărbaţi au fost răniţi prin împuşcare în timpul incidentului. Din notele privind primirea şi distribuirea muniţiei, întocmite de UM 01847 Buzău, a rezultat că în timpul misiunii de la Bucureşti, din 13 - 15 iunie, au fost trase aproape 1.500 de cartuşe. 

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990. 

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare; amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB. 

×