x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA: O persoană din conducerea DIPI a refuzat declasificarea înscrisurilor reţinute ca probă în dosarul lui Oprea

DNA: O persoană din conducerea DIPI a refuzat declasificarea înscrisurilor reţinute ca probă în dosarul lui Oprea

29 Aug 2016   •   12:48
DNA: O persoană din conducerea DIPI a refuzat declasificarea înscrisurilor reţinute ca probă în dosarul lui Oprea

Procurorii DNA efectuează cercetări în legătură cu refuzul unei persoane din conducerea DIPI de a începe procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul în care era anchetat fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

"După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Direcţia Naţională Anticorupţie, una dintre persoanele din conducerea DIPI a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susţinut acuzaţiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecinţelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat", arată DNA, într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

DNA a dispus efectuarea urmăririi penale pentru mai multe infracţiuni, între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi din MAI - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), între care şi persoane care deţin sau au deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie.

Dosarul în cauză s-a constituit prin disjungere din cel prin care a fost trimis în judecată fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârşirii mai multor tipuri de infracţiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), între care şi persoane care deţin/au deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie. Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din dosarul nr. 20/P/2016, mediatizat prin comunicatul nr 634/VIII/3 din 11 mai 2016, după trimiterea în judecată a mai multor persoane", arată DNA.

Procurorii au reţinut că, în perioada 2014 - 2015, persoane cu funcţii de conducere din DIPI au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative.

"Astfel, banii ce urmau să fie folosiţi pentru acţiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptaţi către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals. În aceeaşi perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcţionari din DIPI şi-au însuşit sume de bani şi produse. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituţiei au dispus clasificarea unor informaţii şi înregistrarea unor înscrisuri în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deşi divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securităţii naţionale", precizează DNA.

Sursa citată menţionează că aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice.

Şeful DGIPI, Rareş Văduva, s-a prezentat luni la sediul DNA, unde a stat mai puţin de 30 minute. Potrivit unor surse judiciare, lui Rareş Văduva i s-a citit ordonanţa de continuare a urmăririi penale, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.

În prezenta cauză sunt în curs de desfăşurare o serie de acte procedurale.

AGERPRES

×