x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fost șef de consiliu județean, CONDAMNAT la închisoare

Fost șef de consiliu județean, CONDAMNAT la închisoare

01 Mar 2017   •   22:02
Fost șef de consiliu județean, CONDAMNAT la închisoare
Sursa foto: Darrin Klimek/Getty Images

 

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi l-au condamnat, miercuri, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, pe Vasile Mihalachi, fost preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, decizia fiind una definitivă, se arată pe portalul instanţei ieşene.

Condamnat iniţial la doi ani de închisoare cu suspendare, în luna aprilie a anului trecut, Mihalachi a avut parte de o majorare a pedepsei, într-un dosar privind licitaţia pentru împărţirea traseelor de transport din judeţul Vaslui, în urma apelului făcut de procurorii anticorupţie, scrie agerpres.ro.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel Iaşi a dispus majorarea pedepsei în cazul inculpatului Dănuţ Ropotă, referent în cadrul Autorităţii Rutiere Române, filiala Vaslui, de la un an de închisoare cu suspendare, la trei ani de închisoare cu suspendare. Fostul director al Autorităţii Rutiere Române, Filiala Vaslui, Liviu Butnaru, a rămas cu condamnarea iniţială, de trei ani închisoare cu suspendare. În cazul fostului angajat al CJ Vaslui, Vasile Vieriu, instanţa a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia.

Magistraţii ieşeni au respins acţiunile civile ale firmelor de transport din judeţul Vaslui, care au fost defavorizate la licitaţiile organizate de CJ Vaslui şi care s-au constituit părţi civile în cauză, solicitând despăgubiri de 140.000 lei.

Mihalachi este acuzat că, în anul 2008, pe vremea când deţinea funcţia de preşedinte al CJ Vaslui, alături de Liviu Butnaru, director al Agenţiei Judeţene Vaslui a Autorităţii Rutiere Române, de Vasile Vieriu, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Vaslui şi Dănuţ Ropotă, referent în cadrul Agenţiei Judeţene Vaslui a Autorităţii Rutiere Române, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public judeţean de persoane, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a legislaţiei în vigoare care reglementează transportul public judeţean, a determinat înlăturarea unor societăţi comerciale - operatori de transport public rutier - de la atribuirea unor trasee de transport, firme care fie au câştigat licitaţiile în mod legal, fie au fost împiedicate să participe la alte licitaţii.

 

Potrivit procurorilor DNA, prin acţiunile inculpaţilor "au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest să dobândească dreptul de a desfăşura serviciul de transport public pe raza judeţului Vaslui, fiind creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizaţi, în sumă totală de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obţinute din operarea traseelor atribuite nelegal".

Iniţial, dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Vaslui, dar magistraţii acestei instanţe au declinat dosarul Tribunalului Vaslui, competent să judece astfel de infracţiuni, potrivit noului Cod Penal. Ulterior, inculpaţii au solicitat strămutarea dosarului. Cererea a fost aprobată de Curtea de Apel Iaşi, dosarul fiind scos de pe rolul Tribunalului Vaslui şi înaintat celui de la Iaşi.

 

Fost deputat în perioada 2000 - 2004, Vasile Mihalachi s-a aflat la conducerea CJ Vaslui timp de 12 ani, deţinând un mandat de vicepreşedinte în perioada 2004 - 2008, unul de preşedinte al instituţiei în perioada 2008 - 2012 şi un nou mandat de vicepreşedinte între anii 2012 şi 2016.

×
Subiecte în articol: vasile mihalachi