x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ÎCCJ confirmă urmărirea penală a judecătorului CSM Bogdan Mateescu

ÎCCJ confirmă urmărirea penală a judecătorului CSM Bogdan Mateescu

10 Iul 2019   •   09:01
ÎCCJ confirmă urmărirea penală a judecătorului CSM Bogdan Mateescu

Secția Penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, ieri, redeschiderea urmăririi penale față de judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, la cererea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Acesta a fost anchetat de DNA, într-un dosar clasat sub mandatul Laurei Codruța Kovesi, însă cauza a fost redeschisă, după preluarea lucrării la Secția Specială nou-înființată în cadrul Parchetului General.

 

Decizia prin care a fost confirmată redeschiderea urmăririi penale a fost pronunțată de judecătorul Marius Dan Foitoş şi este una definitivă.

Magistratul a admis, în cadrul şedinței de ieri, şi sesizarea Curții Constituționale cu două excepții de neconstituționalitate ridicate, pe de o parte, de către Secția Judiciară din Parchetul General şi, pe de altă parte, chiar de către judecătorul CSM Bogdan Mateescu. Ambele excepții vizează articolele de lege care reglementează activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

 

Acuzații

Cauza care îl vizează pe magistratul Mateescu are legătură şi cu tatăl acestuia, primar al Oraşului Băile Govora şi a fost declanşată, în 2017, de către DNA. Instituție care, în 21 august 2018, a decis clasarea.

Faptele reținute în acest dosar se referă la primirea de către tatăl judecătorului CSM, Mihai Mateescu, a unor foloase necuvenite, constând în produse electrocasnice, care ar fi fost achitate printr-un card de către o persoană care posedă un astfel de mijloc electronic de plată; primirea de foloase necuvenite de către primarul Mihai Mateescu şi de către fiul acestuia, Bogdan Mateescu, de la o cofetărie şi de la un salon de coafură a unor produse şi servicii, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, dar şi de exercitarea influenţei asupra unor magistrați care au verificat un dosar (1233/P/2010) care îl privea pe fiul unei denunțătoare pentru o infracțiune de furt calificat, în vederea aplicări unei sentințe de condamnare cu executare.

 

Presiuni

Pe surse a apărut, săptămâna trecută, informația potrivit căreia, în data de 27 iunie, vicepreşedintele CSM, Nicolae Solomon, l-a convocat în biroul său pe proaspătul procuror-şef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Nicolae Marin, pentru a-i cere socoteală cu privire la acest dosar pentru care SIIJ a cerut ÎCCJ redeschiderea urmăririi penale. De față la discuții s-ar fi aflat inclusiv Bogdan Mateescu.

×
Subiecte în articol: Bogdan Mateescu