x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Legea privind unele măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor, promulgată

Legea privind unele măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor, promulgată

27 Apr 2018   •   15:14
Legea privind unele măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor.

Legea are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri de protecţie a victimelor infracţiunii, prin intervenţii legislative asupra Legii nr. 211/2004, precum şi asupra Legii nr. 192/2006, în vederea transpunerii unor dispoziţii din Directiva 2012/29/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii şi de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/220/JAI a Consiliului.

Potrivit actului normativ, "începând cu data de 1 iunie 2018, sediile nou construite ale instanţelor de judecată vor fi dotate cu săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor, iar începând cu data de 1 ianuarie 2019 în sediile instanţelor de judecată vor fi amenajate spaţii de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor".

"Cu ocazia primului contact cu autorităţile, victima poate fi însoţită de către o persoană aleasă de ea în vederea facilitării comunicării cu acestea. La depunerea plângerii, conform art. 289 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, victima va primi o confirmare scrisă a acesteia. Confirmarea va cuprinde numărul de înregistrare al plângerii, precum şi date cu privire la fapta pentru care plângerea a fost depusă. Dacă victima nu vorbeşte sau nu înţelege limba română, aceasta poate cere să primească, ulterior, şi traducerea confirmării scrise prevăzute la alin. (7)", mai prevede legea. AGERPRES

×
Subiecte în articol: protecţie victime infracţiuni