x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Medicul Mihaela Duţă, audiată în cazul morţii lui Patrick Ekeng

Medicul Mihaela Duţă, audiată în cazul morţii lui Patrick Ekeng

06 Iul 2016   •   11:39
Medicul Mihaela Duţă, audiată în cazul morţii lui Patrick Ekeng

Mihaela Duţă, medicul de pe ambulanţa Puls care l-a preluat de la stadion pe fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng, este audiată miercuri de procurorii Parchetului Capitalei.

Mihaela Duţă, medic specialist medicină de urgenţă în cadrul serviciului de ambulanţă privat Puls, a fost pusă sub acuzare săptămâna trecută pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Ea s-a aflat pe stadionul Dinamo, în momentul în care lui Patrick Ekeng i s-a făcut rău.

Procurorii susţin că, fără a evalua complet starea pacientului, Mihaela Duţă nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanţă în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în imediata vecinătate a stadionului.

"Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena Mihaela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare, potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului", declară procurorii.

Anchetatorii mai arată că, în acest context, deşi în mod evident dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duţă de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că fotbalistul se afla în fibrilaţie ventriculară, "anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului", se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialişti din cadrul INML, moartea lui Patrick Ekeng a survenit din cauza unei fibrilaţii ventriculare apărute pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existenţa unui proces miocardic în remisiune şi precipitată de un efort fizic.

Din datele medicale puse la dispoziţia procurorilor nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească, iar acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere ducând la o scădere a şanselor de supravieţuire.

În raportul de necropsie se mai reţine faptul că, în cazul atleţilor care suferă de tahiaritmie (cum a fost cazul lui Patrick Ekeng), mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Şansele de supravieţuire scad cu 5,5% pe minut.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit la 6 mai, după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo şi Viitorul Constanţa, fără un contact cu un adversar în prealabil.

După intervenţia staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanţă, Ekeng primind îngrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar şapte minute.

Martorii oculari au relatat că medicul Mihaela Duţă de pe ambulanţa Puls a intervenit foarte târziu. AGERPRES

×