x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ministrul Justiţiei a înaintat preşedintelui Iohannis propunerea de reînvestire a şefului DNA

Ministrul Justiţiei a înaintat preşedintelui Iohannis propunerea de reînvestire a şefului DNA

29 Mar 2016   •   13:51
Ministrul Justiţiei a înaintat preşedintelui Iohannis propunerea de reînvestire a şefului DNA

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a înaintat marţi preşedintelui Klaus Iohannis scrisoarea prin care propune reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, după primirea avizului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al DNA.

Propunerea pentru reînvestirea în funcţie a Laurei Codruţa Kovesi a fost înaintată CSM de către ministrul Justiţiei în data de 29 februarie.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă se numără printre priorităţile cuprinse în proiectul de management al şefei DNA pentru un nou mandat. Un alt obiectiv important pentru Kovesi va fi creşterea calităţii în activitatea de urmărire penală şi o susţinere activă şi profesionistă a cauzelor în faţa instanţelor.

Kovesi îşi mai propune, în cazul obţinerii unui nou mandat, să respingă în continuare orice acţiune care vizează intimidarea sau discreditarea procurorilor. De asemenea, ea precizează că are în vedere implicarea activă în dezbaterea publică a legilor cu incidenţă directă asupra activităţii procurorilor şi susţine dezvoltarea Serviciului tehnic al DNA prin suplimentarea resurselor umane şi materiale ca urmare a deciziei CCR privind interceptările.

AGERPRES

×