x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Voi discuta zilele viitoare cu procurorii-șefi Kovesi și Lazăr

Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Voi discuta zilele viitoare cu procurorii-șefi Kovesi și Lazăr

12 Mar 2017   •   20:37
Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Voi discuta zilele viitoare cu procurorii-șefi Kovesi și Lazăr

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică, la Antena 3, că în zilele următoare va avea discuții cu procurorul-șef al Parchetului general și al DNA, respectiv Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi.

Ministrul Justiţiei a fost întrebat ce măsuri va lua după ce Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care s-a stabilit existenţa unui conflict constituţional între DNA şi Guvern.

"Zilele următoare, voi avea discuţii cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, domnul Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, s-au raportat la standardul constituţional, s-au raportat la standardele Comisiei de la Veneţia. În decizie acolo aţi văzut multe paragrafe în care Comisia spune că trebuie trasă linie între răspunderea politică şi răspunderea juridică-penală, că decidentul, legiuitorul, trebuie să aibă libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, că legiuitorul nu trebuie să aibă presiunea răspunderii penale, că actele normative pot fi cenzurate prin proceduri legale şi constituţionale. Voi avea zilele următoare discuţii separat cu dânşii pentru a le vedea punctul de vedere", a spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu exclude posibilitatea ca Lazăr şi Kovesi să demisioneze.

"Sigur, eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice, individuale, privind modul în care s-au poziţionat, repet, la dispoziţii legale, constituţionale şi chiar în dezbaterile din spaţiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, pentru că are o aşteptare deosebită, în 2017, în care ne aflăm", a declarat ministrul Justiţiei.

Întrebat ce va face dacă cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: "Nu aş vrea să speculez că ştiu ceva în acest sens. Doar mă refeream la faptul că există această posibilitate. Şi veţi spune dumneavoastră: Şi dacă ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (...) În paralel, probabil începând de mâine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiţiei, voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de altă parte. Şi atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuţia cu dânşii şi voi face această evaluare pe două direcţii, voi stabili măsurile pe care le voi lua şi voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua".

Ministrul Justiţiei a precizat că, în 10 - 14 zile, va anunţa ce hotărâre a luat.

"Orice măsură voi lua, va avea o semnificaţie deosebită de importantă. Această măsură trebuie să fie bine fundamentată şi nu numai pe decizia Curţii. Cu siguranţă, mulţi vor spune că este o încălcare gravă şi este suficientă pentru a declanşa procedura de demitere. Dar, trebuie să vedem şi efectul, impactul acestei măsuri. Mă întorc la condiţionalităţile MCV, mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituţiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, sunt convins în detrimentul celor care vor spune: 'suficientă încălcare pentru luarea măsurii', că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă şi completă", a mai declarat ministrul Justiţiei.

×
Subiecte în articol: tudorel toader