x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Nicuşor Constantinescu condamnat în primă instanţă la 8 ani cu executare, în dosarul finanţării ilegale a unor fundaţii culturale

Nicuşor Constantinescu condamnat în primă instanţă la 8 ani cu executare, în dosarul finanţării ilegale a unor fundaţii culturale

04 Mai 2018   •   16:03
Nicuşor Constantinescu condamnat în primă instanţă la 8 ani cu executare, în dosarul finanţării ilegale a unor fundaţii culturale

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, a primit vineri o nouă sentinţă de condamnare, la opt ani de închisoare cu executare, pronunţată de Tribunalul Constanţa, ca primă instanţă de judecată, în dosarul finanţării ilegale a unor fundaţii culturale. 

De asemenea, magistraţii Tribunalului Constanţa au mai hotărât în acest dosar, în care au fost trimise în judecată şi fundaţiile Thalia şi Fantasio, condamnarea şi a unor foşti colaboratori ai lui Nicuşor Constantinescu - Cristian Bogdan Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu (Vasile) şi producătorul de evenimente culturale Marcel Brâncoveanu Părău. 

Astfel, instanţa a dispus patru ani şi opt luni de închisoare cu executare a lui Cristian Bogdan Zgabercea, fost director în CJ Constanţa. 

De asemenea, Carmen Florentina Oproiu (Vasile) a primit trei ani de închisoare cu suspendare, iar Marcel Brâncoveanu Părău a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată. 

Magistraţii au hotărât şi obligarea lui Nicuşor Constatinescu, împreună cu Cristian Zgabercea şi Carmen Florentina Oproiu (Vasile) a unor despăgubiri către Consiliul Judeţean Constanţa însumând aproape 18,4 milioane de lei. 

Totodată, Fundaţia Fantasio a fost condamnată la pedeapsa de 7.000 lei amendă penală, iar Fundaţia Thalia a fost condamnată la pedeapsa de 5.000 lei amendă penală. 

În acelaşi dosar, conform sentinţei, instanţa îl obligă pe Nicuşor Constantinescu la plata sumei de 1.392 lei daune materiale şi 10.000 euro, echivalentul în lei la data plăţii, daune morale, către partea civilă Tăicuţu Felicia şi admite în parte acţiunea civilă formulată de Judeţul Constanţa în contradictoriu cu inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel, Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina. 

"... Obligă inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel, Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu(Vasile) Carmen Florentina, la plata, în solidar, către partea civilă Judeţul Constanţa, a sumei de 18. 399. 836 lei, despăgubiri civile. ... Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român - prin ANAF - prin AJFP Constanţa, doar în contradictoriu cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Fundaţia Fantasio Constanţa, Fundaţia Thalia, Agnita şi Părău Marcel Brîncoveanu. Obligă inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Fundaţia Fantasio Constanţa, Fundaţia Thalia Agnita şi Părău Marcel Brîncoveanu la plata în solidar a sumei de 152.180 lei, precum şi la plata obligaţiilor fiscale accesorii potrivit Codului de procedură fiscală, calculate de la momentul producerii prejudiciului şi până la data achitării integrale, către partea civilă Statul Român - prin ANAF - prin AJFP Constanţa, urmând ca în cazul inculpaţilor să se aibă în vedere sumele de bani indisponibilizate în urma instituirii popririi", se arată în minuta judecătorească. 

În prezent, Nicuşor Constantinescu se află în penitenciar, unde execută o condamnare de 5 ani închisoare primită în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa. El mai are o condamnare de 15 ani în alt dosar, dar care nu este definitivă. 

Pe de altă parte, ostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a fost achitat definitiv pe 23 martie de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care era acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi nu a respectat dispoziţiile legale privind prelungirea unor certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale eoliene. AGERPRES 

×
Subiecte în articol: nicusor constantinescu