x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Olanda refuză de 6 ani să respecte recomandarea GRECO

Olanda refuză de 6 ani să respecte recomandarea GRECO

de Ion Alexandru    |    08 Iul 2019   •   11:18
Olanda refuză de 6 ani să respecte recomandarea GRECO
Sursa foto: Bauweraerts Didier

Magistratul Dana Gîrbovan face o dezvăluire de proporții în legătură cu modul în care Olanda, statul care l-a general pe liderul politic Frans Timmermans, fostul președinte al Comisiei Europene, respectă recomandările GRECO. Olanda refuză, de mai mulți ani, să aplice interdicția pentru judecători de a deține și funcția de parlamentar. În acest timp, România, care încearcă să elimine abuzurile din justiție, este pusă la zid pentru că nu ține cont de aceste recomandări ale forurilor europene, chiar de către Olanda.

 

„Cum (nu) a implementat Olanda recomandările GRECO: judecătorii pot fi în continuare și parlamentari”, scrie Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), pe facebook. Potrivit acesteia, Olanda este țara în care sistemul de justiție este considerat ca fiind unul dintre cele mai performante din Europa. „Raportul GRECO prezintă modul în care sistemul judiciar din Olanda a încercat de câțiva ani implementarea unei recomandări, proces complicat și încă nefinalizat. (…) Recomandările GRECO în privința Olandei privesc atât parlamentarii, cât și judecătorii și procurorii, respectiv introducerea prin lege a incompatibilității dintre calitatea de judecator și cea de membru al Parlamentului”, mai arată aceasta.

Deși această recomandare a fost făcută în iulie 2013, Olanda nu a implementat-o nici în acest moment, lucru reproșat în ultimul raport GRECO. Abia în 2016, Olanda a răspuns că nu poate implementa aceste recomandări decât cu un larg sprijin al judecătorilor și procurorilor, care, deși s-au întâlnit pentru a discuta subiectul, până în prezent nu au ajuns la un consens. Abia după ce acest consens va fi obținut (nu se știe când – n.r.), va fi prezetat Guvernului olandez un aviz, însă, la final, numai Executivul va putea stabli poziția oficială a statului în raport cu recomandarea GRECO.

„În concluzie, după cum rezultă din raportul GRECO, sistemul judiciar din Olanda se opune - cel puțin în parte - implementării incompatibilității dintre funcția de judecător și cea de parlamentar, astfel că și-au făcut un grup de lucru pentru a analiza recomandarea și a găsi un consens larg în interiorul sistemului de justiție. Iată deci că nu poziția de forță, nici amenințarea, nici șantajul și, cu atât mai puțin, aplicarea automată intempestivă nu sunt căi de urmat atunci când se pune problema implementării unor recomandări. Analiza de substanță a recomandărilor GRECO anterior implementării lor este o precondiție imperativă pentru ca orice recomandare să fie și acceptată și să ajute sistemul să funcționeze, nu să-l blocheze ori să-i sporească neajunsurile”, mai scrie Gîrbovan.

 

„Reacțiile prin care se solicită agresiv implementarea imediată și fără discuție a recomandărilor GRECO demonstrează că destui din România sunt încă sclavii formelor fără fond”

Dana Gîrbovan, judecător

 

 

Președintele UNJR face demonstrația modului în care Olanda, care cere imperativ României, să respecte, în „secunda doi”, orice recomandare a UE, face exact pe dos

×
Subiecte în articol: Dana Gîrbovan Frans Timmermans greco