x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Părinţii tinerilor decedaţi la Colectiv, nemulţumiţi de amânarea procesului;Eugen Iancu: Sper să nu mai fim luaţi la mişto

Părinţii tinerilor decedaţi la Colectiv, nemulţumiţi de amânarea procesului;Eugen Iancu: Sper să nu mai fim luaţi la mişto

23 Oct 2017   •   15:39
Părinţii tinerilor decedaţi la Colectiv, nemulţumiţi de amânarea procesului;Eugen Iancu: Sper să nu mai fim luaţi la mişto

Tribunalul Bucureşti a amânat luni, pentru data de 20 noiembrie, judecarea dosarului Colectiv, în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone şi patronii clubului. 

Decizia de amânare, motivată de instanţă prin faptul că nu au fost citate două părţi civile în Italia, i-a nemulţumit pe părinţii tinerilor decedaţi în urma incendiului de la Colectiv. 

"A fost o nouă amânare, restul este spectacol. De două luni discutăm că nu sunt traducători. Eu ştiu că citaţiile astea le face un angajat de-al lor. Ar trebui să răspundă cineva că nu s-a trimis prin poştă sau ... lucruri din astea. Eu nu îmi imaginez că cel mai mare tribunal din ţară nu are traducători, nu are posibilitatea să trimită o corespondenţă aşa cum trebuie. (...) Vreau să îi văd pe vinovaţi judecaţi şi condamnaţi, asta ar însemna pentru mine să se facă dreptate, pentru că sunt oameni care au greşit capital acolo. În momentul în care ai 65 de morţi, când ai atâţia răniţi şi vezi că toată lumea este fericită, bine mersi acasă, în libertate, asta este înfiorător. Nu cred că foarte mulţi ar putea suporta aşa ceva. Eu sper să se trezească într-un târziu, să nu mai fim luaţi la mişto, să vedem numai zâmbete şi glumiţe în sala de judecată", a declarat Eugen Iancu, fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010 şi tatăl unui tânăr care s-a stins din viaţă în spital, la trei săptămâni de la incendiu. 

Patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL. 

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015". 

Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, (...) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL". 

Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4 al municipiului Bucureşti. De asemenea, au fost deferite justiţiei alte trei persoane din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu - şef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminiţa Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Moţoc - referent superior, ambele în cadrul aceluiaşi serviciu. 

Potrivit DNA, infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina inculpaţilor constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor. AGERPRES

×