x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Pe aici nu se trece! Procuroarea Hach, blocată

Pe aici nu se trece! Procuroarea Hach, blocată

de Dan Constantin    |    08 Sep 2016   •   10:35
Pe aici nu se trece! Procuroarea Hach, blocată

Împotriva Elenei Hach, procuror la Curtea de Apel Brașov, s-a declanșat mecanismul de blocare a candidaturii pentru un loc de membru al CSM. Toată operațiunea este împachetată într-o aparență de legalitate pe care și-o asumă actualul CSM, în calitate de organizator și garant al corectitudinii procesului electoral. ,,Selecția” pentru locurile eligibile se face după metodele de intervenție ,,brevetate” în campania electorală când sunt agățați cu dosare candidați neagreați de sistem. În ședința de plen a CSM din 6 septembrie s-a jucat pentru Elena Hach piesa ,,Pe aici nu se trece!”.

Parchetele de pe lângă Curțile de Apel au rezervat unul din cele cinci locuri care revin procurorilor în Secția specializată a CSM. Lupta este strânsă și nu poate fi lăsată la voia întâmplării. S-au înscris doi candidați care au fost anunțați ca atare - Elena Hach, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, și Cristian Ban, de la PCA București. Notorietatea Elenei Hach i-ar asigura un avantaj în cazul scrutinului. Este recomandată de experiență, de solidaritate cu breasla prin activitatea din Asociația Magistraților din România. A candidat și pentru funcția de procuror general al României în mandatul de ministru al doamnei Pivniceru, perioadă a luptei la baionetă în interiorul CSM cu presiunile politice asupra Justiției. O trompetă a binomului, folosită pe post de reclamant al liderilor asociațiilor profesionale ale magistraților, pregătește terenul pentru acțiunea împotriva Elenei Hach, făcându-i un tablou negru în timp ce contracandidatul este un ,,procuror discret”.

Cristian Ban, singur în cursă

Procurorul cel discret face o acțiune de contestare a contracandidatei. În opinia lui Cristian Ban, candidatura Elenei Hach este inadmisibilă, procuroarea fiind detașată la Autoritatea pentru prevenirea spălării banilor și a avut un scurt mandat interimar în CSM. Contestația a fost rapid susținută de Comitetul electoral permanent și propusă spre aprobare plenului CSM în ședința din 23 august. Elena Hach a făcut o apărare a candidaturii proprii, argumentele nefiind luate în seamă de plenul care a mutilat prin decizie lupta electorală pentru postul ce revine procurorilor din Curțile de Apel. Procurorul Ban devine singurul candidat prin faptul că și-a scos concurentul din joc. La o cursă de atletism, gestul magistratului Ban este similar cu o piedică pusă adversarului. Curat murdar!

În 6 septembrie, plenul CSM putea readuce competiția electorală în limitele normalității. Plângerea prealabilă formulată de Elena Hach la Hotărârea nr. 902/2016, care o elimina din joc, a fost respinsă. Dezbaterile au fost penibile, ordinul pe unitate trebuia poleit, ca să nu răzbată mirosul.

Ghica Alina Nicoleta, preoteasa dreptății

Președinte al Comitetului electoral permanent al CSM este Ghica Alina Nicoleta. Mandatul ei a fost marcat de o rușinoasă suspendare, magistrații retrăgându-i prin vot reprezentarea, blam similar cu cel dat și lui Dănileț Vasilică. Putea Ghica, revenită în post la CSM după contorsiuni juridice, să nu dea o lecție Elenei Hach, magistrat care a cerut în 2013 suspendarea doamnei Schmidt Hăineală din funcția de președinte al CSM obținută după un scandal uriaș? Prietene de nedespărțit, la greu, dar mai ales la binele unor voiaje exotice, duo Ghica-Schmidt a mai dat un motiv magistraților să respingă teleghidații spre noul CSM.

×