x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Podiumul avocaților, în gâtul CSM

Podiumul avocaților, în gâtul CSM

de Dan Constantin    |    18 Aug 2016   •   17:25
Podiumul avocaților, în gâtul CSM
Sursa foto: JanPietruszka/Getty Images/iStockphoto

Diferența de tratament a apărării și acuzării în cadrul instanțelor judecătorești a fost condensată la o problemă de amplasare a procurorului și avocatului în sala de judecată. Procurorul de tip stalinist, după modelul Vîșinski, a fost preluat la București având de facto supremație în instanțe, peste judecătorul timorat de mijloacele de represiune de care dispunea sistemul de anchete. Mult timp, până spre anii 60, judecătorii erau apelați în semn de respect cu ,,tovarășe procuror”, își amintește în memorii judecătorul Ion Turcu.

După Constituția postrevoluționară, judecătorul și procurorul sunt magistrați. Reglementarea poziționării lor a fost abordată în ultimele două decenii și statuată în 2012 și 2015 de CSM. Regulamentul de ordine interioară a instanțelor judecătorești a stabilit că ,,birourile ” judecătorilor și procurorilor sunt amplasate separat pe podium având înălțimea de 40-50 cm. Locul avocatului care pune concluzii va fi situat pe un podium având înălțimea de 20-30 cm (Hotărâre nr. 1152/17 decembrie 2015). Diferență de înălțime care nu scapă comentariilor.

Dan Lupașcu, profesor universitar, fost președinte al CSM și al Curții de Apel București, acum avocat, sublinia într-un interviu pentru juridice.ro că reglementarea de egalizare a înălțimii podiumurilor a confundat statutul procurorului cu rolul lui procesual. ,,Într-un proces echitabil, valorile europene impun egalitatea dintre acuzare și apărare. La noi există diferența de 20-30 cm între avocat și procuror. Problema este de principiu - nu trebuie să existe nicio diferență”, subliniază Dan Lupașcu.

El adaugă acid că CSM a ratat ocazia să repare eroarea cu semnificații pentru modul de tratare a părților. Referire directă la recenta hotărâre a CSM difuzată în 14 august, care dă acum undă verde pentru eliminarea din sălile de judecată a podiumului cel mic-pitic al avocatului. ,,Dacă dimensiunile actuale ale sălilor de ședință nu permit amplasarea podiumului avocatului sau dacă amplasarea pune în pericol siguranța participanților la proces, dispozițiile nu se aplică” (Hotărâre nr. 859/14.07.2016 a Secției judecători a CSM.)

În podiumul avocaților stătea siguranța procesului! Urmează și evacuarea avocaților?

×