x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procesul liderului MISA, Gregorian Bivolaru, a debutat cu o amânare din motive de procedură

Procesul liderului MISA, Gregorian Bivolaru, a debutat cu o amânare din motive de procedură

18 Ian 2017   •   13:51
Procesul liderului MISA, Gregorian Bivolaru, a debutat cu o amânare din motive de procedură
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Cauza prin care liderul MISA, Gregorian Bivolaru, solicită redeschiderea procesului penal în care a fost condamnat la închisoare pentru act sexual cu un minor a debutat miercuri la Curtea de Apel (CA) Alba Iulia cu o amânare din motive de procedură, în vederea citării părţilor vătămate. 

'Curtea va continua judecarea dosarului cu data de 22 februarie, fiind amânată judecarea începută astăzi (miercuri - n.r.) pentru motive de procedură', a declarat purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean. 

La termenul de miercuri au luat cuvântul cei doi apărători aleşi ai lui Bivolaru, care au susţinut că procesul trebuie redeschis întrucât clientul lor a avut şi are şi în prezent statutul de azilant în Suedia şi, drept urmare, nu a putut participa la judecarea procesului său. 

'A fost în imposibilitate juridică, întrucât statutul său de refugiat îi interzicea pe de o parte să intre chiar în România, întrucât i-a fost emis un paşaport, un act prin care putea circula în toată Europa cu excepţia României. Categoric că Gregorian Bivolaru nu se putea întoarce în România pentru că avea acest statut de azilant, statut care îi este confirmat şi în prezent, iar în 2016 a fost reconfirmat de către statul suedez', a declarat avocatul Tiberius Bărbăcioru. 

Apărătorul a mai spus că se doreşte redeschiderea dosarului pentru ca Gregorian Bivolaru să-şi expună punctul de vedere în faţa instanţei direct şi nemijlocit. 

'Dreptul de apărare nu se rezumă la dreptul de a fi reprezentat juridic, este un drept complex, care impune şi dreptul de a-şi argumenta singur, de a fi întrebat direct', a opinat avocatul. 

Pe de altă parte, procurorul a solicitat respingerea cererii, deoarece, potrivit Codului de procedură penală, nu se consideră judecare în lipsă dacă inculpatul şi-a desemnat apărător. 'Este nefondat apelul şi, ca atare, cerem respingerea apelului', a spus procurorul de şedinţă. 

Avocatul lui Bivolaru a mai susţinut că clientul său nu a fugit de legea română, ci de 'instrumentul' pe care-l putea pune în aplicare aceasta, şi că este nevinovat. El a mai spus că este posibil ca Bivolaru să fie transferat la un alt penitenciar decât cel în care se află în prezent. 

'Viaţa şi integritatea corporală a domnului Gregorian Bivolaru, din păcate, - nu este un atu al nostru, este o situaţie nefericită - este tot timpul pusă în primejdie. (...) În prezent, dânsul are un regim special, în sensul că este nevoit să petreacă majoritatea timpului în camera sa, evident singur, nu are colegi. Este considerat persoană vulnerabilă. Există atitudini, remarci din partea colegilor, care evident că nu pot să-i creeze decât o stare de pericol permanent. (...) Este considerat persoană vulnerabilă şi de aceea are o pază permanentă', a spus avocatul. 

Pe rolul CA Alba Iulia se află apelul formulat de Gregorian Bivolaru prin care acesta cere redeschiderea procesului penal în care a fost condamnat la închisoare pentru act sexual cu un minor, după ce, în primă instanţă, Tribunalul Sibiu a respins cererea sa. Bivolaru a motivat redeschiderea procesului său susţinând că a fost judecat în lipsă. 

El a fost achitat în 2010 de Tribunalul Sibiu, instanţă unde fusese mutat, în 2005, dosarul de la Tribunalul Bucureşti, în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de act sexual cu un minor, perversiune sexuală în formă continuată şi trafic de minori, iar un an mai târziu, CA Alba Iulia a respins apelul procurorilor în acest caz. Bivolaru a fost însă condamnat în 2013 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în rejudecare, la şase ani de închisoare cu executare. 

Procurorii au susţinut la procesul de la ICCJ că, în perioada 2002 - martie 2004, Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarată de "profesor yoga" şi "mentor spiritual", prin abuz de autoritate şi ţinere în stare de aservire, a recrutat, în scopul exploatării sexuale, o minoră, cursantă yoga, cu care a întreţinut, în mod repetat, acte sexuale şi de perversiune sexuală, oferindu-i diverse sume de bani şi alte foloase. De asemenea, potrivit procurorilor, Bivolaru a atras, prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistenţă şi remiterea altor foloase materiale, pe Maria Mirona Farcaşi, cursantă yoga, în practicarea unor acte sexuale cu minora M.D. Gregorian Bivolaru a mai fost acuzat că, în perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum şi în aprilie 2003, a întreţinut acte sexuale cu alte două minore, folosindu-se de calitatea sa mentor spiritual. 

Bivolaru a reuşit să părăsească ilegal teritoriul României, fiind reţinut, pe 4 aprilie 2005, de poliţia suedeză în oraşul Malmo. Ulterior, autorităţile suedeze i-au acordat azil politic. 

Liderul spiritual al MISA a fost prins pe 26 februarie 2016 în Franţa. După condamnare, mandatul european de arestare pe numele lui Bivolaru a fost implementat în Sistemul Informatic Schengen, ca urmare a emiterii acestuia de către Tribunalul Bucureşti în urma sentinţei definitive date de ÎCCJ. Pe numele lui a fost emis şi un mandat de urmărire internaţională, specific ţărilor care nu sunt conectate la SIS. 

Bivolaru a fost adus în România în vara anului trecut sub escortă, după ce magistraţii francezi au decis că acesta poate fi extrădat. AGERPRES

×