x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Puiu Popoviciu s-a predat, dar e greu de extrădat

Puiu Popoviciu s-a predat, dar e greu de extrădat

de Diana Scarlat    |    15 Aug 2017   •   08:28
Puiu Popoviciu s-a predat, dar e greu de extrădat
Sursa foto: DIANA OROS

Puiu Popoviciu ar putea rămâne liber în Marea Britanie şi chiar ar putea câştiga despăgubiri de la statul român, în urma unui eventual proces la CEDO. Nu poliţiştii români l-au găsit pe Popoviciu în Marea Britanie, pentru a-l preda celor englezi, aşa cum este procedura, ci chiar el s-a predat, ieri, în Anglia, fapt care confirmă posibilitatea de a scăpa de condamnare. La doar câteva ore după ce s-a anunţat reţine­rea lui, poliţiştii l-au lăsat să plece din arest, cu o brăţară electronică de urmărire. Popoviciu a fost condamnat definitiv în România, pentru instigare la abuz în serviciu.

La fel ca în cazul fugarului Sebastian Ghiţă, Puiu Popoviciu pare că se ba-zează pe legislaţia statului în care se află acum, după ce a plecat din România, înainte de a primi sentinţa definitivă de 7 ani închisoare. Toţi urmăriţii inter­naţional ştiu că dacă legislaţia statului respectiv nu consideră infracţiune fapta pentru care au fost condamnaţi în România, ei nu pot fi extrădaţi, indiferent dacă există acordul de extră­dare între state. „Orice urmărit general care a primit o condam­nare alege o ţară din care să nu poată fi extrădat. În 99% dintre cazuri, fugarii sunt depistaţi în baza informaţiilor obţinute de Poliţia Română, care comunică poliţiştilor din statul în care respectivul fugar este depistat, apoi acesta este luat în custodie. În continuare se derulează proce­dura de extrădare, în baza unui mandat de executare a pedepsei, dar depinde de decizia unui jude­cător, indiferent de mandatul din România şi de faptă. După ce a fost reţinut, el este prezentat unei instanţe de judecată echivalentă Curţii de Apel de la noi”, explică specialistul criminolog Dan Antonescu, fostul şef al Servi­ciului Omoruri din cadrul Poli­ţiei Capitalei. Cum instigarea la abuz în serviciu nu există ca faptă penală în legislaţia brita­nică, Popoviciu are toate şansele să se apere acum cu prevederile legislaţiei internaţionale.

Posibil atac la CEDO

Teoretic, autorităţile brita-nice ar trebui să-l extră­deze pe Popoviciu, respec­tând procedurile comunitare, conform tratatului de cooperare între statele membre UE. Practic, cel condamnat are, după ce s-a predat, toate şansele să scape. „El are dreptul să se opună şi sunt sigură că o va face. E foarte posibil să nu fie extrădat, pentru că ar putea invoca, la fel ca şi Ghiţă, chestiuni politice. Poate cere azil politic sau protecţia statului respectiv, pe motiv că a fost condamnat pe nedrept şi nu a avut parte de un proces echitabil. El va face tot posibilul să rămână acolo şi ar putea să facă procedurile la CEDO, pentru redeschiderea procesului în ţară, iar România ar putea să fie condamnată. În toată perioada aceasta, el va putea să stea liniştit în Marea Britanie”, explică avocata Mihaela Olaru. De acum este treaba Ministerului Justiției să demareze procedura în România. Autoritățile de la București trebuie să trimită la Londra toată documentația nece­sară pentru ca omul de afaceri să fie adus în România și închis într-un penitenciar.

Puiu Popoviciu ar fi fost eliberat pe cauțiune, după ce a fost reţinut, ieri, de London Metropolitan Police. El s-a prezentat la Poliție, însoțit de un avocat. A plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline.

×
Subiecte în articol: puiu popoviciu extradat