x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Pușcărie de 8 ori mai lungă în România, față de Europa

Pușcărie de 8 ori mai lungă în România, față de Europa

30 Iun 2017   •   13:45
Pușcărie de 8 ori mai lungă în România, față de Europa
Sursa foto: Bogdan Iurascu

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a organizat ieri o conferință privind soluţiile legislative necesare pentru implementarea deciziei pilot a CEDO referitoare la condiţiile din penitenciare. În acest cadru, directorul Autorității Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a afirmat, citat de Agerpres, că sistemul penitenciar se află în pragul colapsului și a arătat că este nevoie de o politică penală sustenabilă și gândită pe termen lung – în care activitățile să nu fie susținute doar de ANP, ci și de alte structuri ale statului și de societatea civilă. „Degeaba mâine dăm drumul deţinuţilor pe poarta penitenciarului dacă dincolo de poartă nu se întâmplă nimic. Şi asta se vede şi acum: îi punem în libertate şi mulţi dintre ei se reîntorc în penitenciar”, a spus Marian Dobrică, șeful ANP. El s-a referit și la discrepanța dintre durata medie a pedepsei în Europa și România: nouă luni la nivel continental, șase ani la noi. „Poate ar trebui să mai avem în vedere şi faptul că durata lungă a pedepsei nu mai reprezintă un factor de descurajare şi asta trebuie gândită foarte bine de către cei care legiferează", a spus Dobrică. La rândul său, avocatul Ilie Iordăchescu, din Consiliul Baroului București, s-a pronunţat pentru reintroducerea în Codul penal a celor trei forme de executare a pedepsei: suspendarea condiţionată a executării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi, în mod deosebit, executarea pedepsei la locul de muncă. "În condiţiile în care un infractor este condamnat, mai ales că cei mai mulţi săvârşesc infracţiuni la locul de muncă, daţi-le posibilitatea să execute la locul de muncă”, a propus Iordăchescu.

Darie Denis, directorul Penitenciarului „Rahova”, a avansat propunerea acordării de învoiri la sfârşitul săptămânii persoanelor aflate în regim deschis şi semideschis. „O bună comportare în societate a acestor persoane pe perioada învoirii ar reprezenta un punct forte în faţa comisiilor de liberare condiţionată din penitenciare", a spus el.

Fostul avocat al poporului Gheorghe Iancu a propus ca persoanele care au provocat un prejudiciu de sub 10.000 de lei să nu mai fie încarcerate.

×
Subiecte în articol: puşcărie romania europa