x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Referat DNA: Milionul de euro primit de Bogdan Olteanu, transferat dintr-un cont din Cipru şi scos numerar

Referat DNA: Milionul de euro primit de Bogdan Olteanu, transferat dintr-un cont din Cipru şi scos numerar

29 Iul 2016   •   17:46
Referat DNA: Milionul de euro primit de Bogdan Olteanu, transferat dintr-un cont din Cipru şi scos numerar
Sursa foto: Marin Raica/INTACT IMAGES

Suma de un milion de euro care a fost primită de Bogdan Olteanu de la Sorin Ovidiu Vântu pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive, reiese din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Olteanu.

"(...) i-a cerut (...), persoana care se ocupa de firmele sale din alte jurisdicţii, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru de una dintre aceste societăţi (...) în contul unei societăţi care urma să îi fie indicat de (...) sau fiul acestuia (...). În consecinţă, a avut loc o întâlnire între (...) şi (...), care i-a indicat societatea IT (...), înregistrată în SUA (Delaware), care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. Potrivit (...), la data de 22.10.2008 (...) Cipru a transferat un milion de euro în contul deţinut de societatea IT (...), de unde suma a fost retrasă în numerar de (...) în datele de 28, 29 şi 30 octombrie 2008", se arată în documentul citat.

Ulterior, la solicitarea lui Vântu, banii i-au fost remişi lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea, în sediul unui partid politic.

De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat în Parlamentul României.

În acest context, din dispoziţia omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor care se ridica la zeci de mii de euro.

"Din dispoziţia lui (...), în vara şi toamna anului 2008 (...) (directorul (...) - (...) S.R.L.) s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu şi i-a oferit consultanţă pentru campania electorală desfăşurată pe parcursul anului 2008. Totodată, o echipă din cadrul (...) a realizat mai multe lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispoziţie lui Bogdan Olteanu. (...) Preţul serviciilor prestate de echipa lui (...) era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora. În condiţiile în care (...) era acţionarul real al (...), aceste servicii reprezintă la rândul lor un folos material furnizat în schimbul influenţei exercitate de Bogdan Olteanu", mai spun procurorii DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de procurori că, în perioada iulie - noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării, banii fiind remişi la sediul unui partid politic.

Olteanu a fost reţinut pentru trafic de influenţă, fiind prezentat vineri Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

"În perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri (Sorin Ovidiu Vîntu - n.r.) suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării (Liviu Mihaiu - n.r.). Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic", susţin procurorii.

Sursa citată subliniază că, ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

DNA precizează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: bogdan olteanu