x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Şova, în instanţă: Acuzaţiile mi-au distrus viaţa şi cariera; o să scriu o carte despre ce am trăit în aceşti ani

Şova, în instanţă: Acuzaţiile mi-au distrus viaţa şi cariera; o să scriu o carte despre ce am trăit în aceşti ani

19 Sep 2017   •   14:54
Şova, în instanţă: Acuzaţiile mi-au distrus viaţa şi cariera; o să scriu o carte despre ce am trăit în aceşti ani

Fostul senator Dan Şova le-a spus, marţi, judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că acuzaţiile pe care DNA i le aduce în dosarul CET Govora i-au distrus viaţa şi cariera şi că se gândeşte să scrie o carte despre ce a trăit în ultimii doi ani de procese. 

Judecătorii de la Înalta Curte au finalizat, marţi, dosarul CET Govora, în care Dan Şova este acuzat de trafic de influenţă, urmând ca sentinţa să fie dată pe 25 septembrie. 

În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Şova şi-a declarat nevinovăţia, susţinând că doreşte să-şi recapete demnitatea pierdută. 

"Pentru mine, tot acest dosar a fost una dintre cele mai dure lecţii de viaţă. Am văzut care este în România statutul unui om acuzat. Am trăit o excludere din societate din 2015. Aceste acuzaţii nefondate mi-au distrus viaţa şi cariera definitiv, pentru că suspiciunea care planează asupra mea e insurmontabilă în actuala societate. Trăiesc de doi ani de zile o consternare perpetuă cu privire la toată această desfăşurare de forţe. Nu sunt avocat de penal, dar ştiu să mă uit pe un dosar. Cum e posibil să mergi în instanţă cu un astfel de dosar? Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit în aceşti ani. Toată nedreptatea, tot nejuridicul. Eram aici, în boxă, când onoratul reprezentant al Parchetului a propus prelungirea arestului, pentru că n-am recunoscut. Şi am zis: Da! Prefer să stau şase luni. Îmi doresc să-mi recapăt demnitatea pierdută acum doi ani", le-a spus Şova judecătorilor. 

Completul care a judecat această cauză este format din Ştefan Pistol, Ana Maria Dascălu şi Cristina Geanina Arghir. Este vorba despre acelaşi complet care a decis pe 5 septembrie ca dosarele lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu să fie reluate de la zero, pe motiv că Ana Maria Dascălu se va pensiona la data de 31 octombrie, iar martorii trebuie reaudiaţi în prezenţa noului judecător. 

Preşedintele completului, Ştefan Pistol, a anunţat că s-a încheiat cercetarea judecătorească în dosarul CET Govora şi urmează dezbaterile finale. 

Procurorul de şedinţă a cerut în sala de judecată ca Dan Şova să fie condamnat pentru trafic de influenţă la închisoare cu executarea pedepsei, din care să fie scăzută perioada reţinerii şi arestării preventive. De asemenea, procurorul a cerut confiscarea de la fostul senator a 100.000 de euro, care ar reprezenta produsul traficării influenţei, precum şi menţinerea sechestrului asigurător în vederea recuperării acestei sume. 

De asemenea, reprezentantul DNA a cerut condamnarea lui Mihai Bălan, fost director la CET Govora, pentru abuz în serviciu la închisoare cu executarea pedepsei, în limitele speciale orientate spre mediu. În plus, procurorul a cerut ca Bălan să plătească 1,3 milioane lei despăgubiri către CET Govora. 

"Pentru inculpatul Dan Şova apreciem că, din probele administrate, fapta există şi a fost săvârşită de către inculpat. În perioada octombrie - noiembrie 2011, inculpatul a pretins în mod direct 5.000 de euro pe lună de la un denunţător, în schimbul intervenţiei sale pe lângă inculpatul Mihai Bălan, în vederea încheierii unui contract de asistenţă juridică între CET Govora şi casa de avocatură a denunţătorului. În schimbul intervenţiei sale, Dan Şova a primit suma totală de 100.000 euro. (...) Considerăm că apărările formulate de inculpat sunt infirmate de probe. Inculpatul Dan Şova a arătat că a avut o singură întâlnire cu Mihai Bălan în anul 2011. Bălan a spus că au avut două întâlniri. Martorii propuşi în apărarea lui Şova sunt martori care l-au deservit ca şoferi şi nu au putut să ofere informaţii relevante", a spus procurorul. 

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. 

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură. 

DNA precizează că, în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro. 

În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti. AGERPRES

×